Dark
Light

Beeld vuurgod Huehuetéotl gevonden op piramide

1 minuut leestijd

Foto: INAH
Tijdens opgravingen bij de piramide van de zon in de historische stad Teotihuacán hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan. Op de piramide vonden ze een beeldje van Huehuetéotl, de god van het vuur. Dit toont volgens de onderzoekers aan dat men vroeger ook bovenop de piramide rituelen uitvoerde voor deze god.

De precolumbiaanse ruïnestad Teotihuacán bevindt zich ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad.


Letterlijk betekent Teotihuacán ‘stad waar men tot god komt’. Bekend is dat de stad in de zesde eeuw na Christus zo’n 150.000 inwoners telde. Vanaf de zevende eeuw raakte Teotihuacán in verval.

Een van de bekende heilige plaatsen in de stad is de zonnepiramide. Bovenop deze zesenzestig meter hoge piramide is dus onlangs een beeld gevonden van vuurgod Huehuetéotl. De vondst werd gedaan door archeologen van het National Institute of Anthropology and History (INAH). Het gaat om een 52 centimeter hoog beeld met een gewicht van 190 kilo. Het is daarmee om een van de grootste beelden van Huehuetéotl die ooit in dit gebied zijn gevonden.

Op de zonnepiramide bevond zich vroeger een tempel ter ere van de vuurgod. Die tempel werd later afgebroken. Het beeld van Huehuetéotl dateert uit het einde van de vijfde eeuw en lag begaven in een diepe kuil onder de verdwenen tempel.

Spaanse video over de vondst:

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×