Dark
Light

Beenderen slachtoffers Slag bij Waterloo gevonden

1 minuut leestijd
De ochtend na de Slag bij Waterloo - John Heaviside Clark, 1816
De ochtend na de Slag bij Waterloo - John Heaviside Clark, 1816

Archeologen hebben bij het Belgische Waterloo menselijke beenderen gevonden. Het gaat waarschijnlijk om beenresten van soldaten die tijdens de Slag bij Waterloo gewond raakten. Bij de vindplaats, de hoeve van Mont-Saint-Jean, was een Brits hospitaal voor Engelse soldaten gevestigd. Tijdens en na de slag zouden hier zo’n zesduizend gewonden zijn verzorgd.

De vondsten zijn gedaan door Waterloo Uncovered, een Britse organisatie die zich bezighoudt met archeologische opgravingen rond het slagveld van Waterloo, en archeologen van het Waalse gewest. De organisatie werd enkele jaren geleden opgericht door Britse Afghanistan-veteranen met het posttraumatisch stresssyndroom. Het is voor het eerst dat Waterloo Uncovered menselijke resten heeft gevonden.

Munitie

In totaal zijn drie benen blootgelegd, twee rechterbenen en een linkerbeen. Op de benen zijn sporen van een zaag aangetroffen. Vermoedelijk gaat het dus om benen die moesten worden geamputeerd. Behalve de botten is tijdens de opgravingen ook munitie uit musketgeweren gevonden. De onderzoekers leiden hieruit af dat rondom de poorten van het ziekenhuis is gevochten. Dit was tot nu toe niet bekend.

Soldaat Slag bij Waterloo mogelijk geïdentificeerd
Resten van de soldaat die in 2012 werden gevonden

De ontdekking van de beenderen is bijzonder. Hoewel op het slagveld tienduizenden mensen het leven lieten, worden er namelijk nog maar zelden menselijke resten gevonden. De meeste slachtoffers belandden in massagraven. Deze zijn in de loop der tijd veelvuldig geplunderd. Botten van slachtoffers werden vermalen en vervolgens verwerkt in kunstmest. In 2012 werd voor het laatst een menselijk skelet op het voormalige slagveld gevonden. Dit ging vermoedelijk om een soldaat die vrij gehaast werd begraven.

Ook interessant: Slag bij Waterloo – doden en gewonden
Meer Slag bij Waterloo – 18 juni 1815
Overzicht van boeken over de Slag bij Waterloo

×