Belgenmonument in Amersfoort wordt gerestaureerd

1 minuut leestijd
Belgenmonument in Amersfoort - cc
Belgenmonument in Amersfoort - cc

Het Belgenmonument in Amersfoort wordt de komende tijd gerestaureerd. Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een ruimtelijk object om zo de plek op nieuwe manier betekenis te geven als “herdenkingsplek voor ontheemden”.

Het bakstenen monument op de Amersfoortse Berg werd door België geschonken aan Nederland, ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gebouwd tussen 1917 en 1919, door duizenden geïnterneerde Belgen.

Circa 21.000 Belgische vluchtelingen – 16.000 militairen en 5000 burgers, kwamen tijdens de oorlog naar Amersfoort. Een groot aantal, zeker vergeleken met het toenmalige inwonertal dat op 25.000 lag.

Deel van het reliëf aan de achterkant van het Belgenmonument - cc
Deel van het reliëf aan de achterkant van het Belgenmonument – cc

Het monument is ontworpen door de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste (1881–1957). Het totaalkunstwerk, bestaande uit een hoofgebouw, een muur en een tuin heeft de status van rijksmonument. Het Belgenmonument verkeert al jaren in slechte staat. Al in 1922, dus kort na de voltooiing bleek het voegwerk slecht te zijn. Honderd jaar later wordt een begin gemaakt met de restauratie. Deze wordt onder meer gefinancierd door de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht.

Naar aanleiding van de restauratieplannen, heeft FASadE (Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort) een ontwerpwedstrijd uit voor Nederlandse en Belgische architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars, om ter plaatse een eigentijds ruimtelijk object (paviljoen, folly of land art) te realiseren, om zo de plek “hernieuwd, op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden”. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, voorgezeten door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

Boek: Belgische vluchtelingen in Nederland
Meer Eerste Wereldoorlog

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×