Bellerophon, held uit de Griekse mythologie

Moordenaar van het monster Chimera
2 minuten leestijd
Bellerophon en Pegasus - Giovanni Battista Tiepolo
Bellerophon en Pegasus - Giovanni Battista Tiepolo

Held uit de Griekse mythologie die onder meer de Chimera doodde. Vanwege deze daad behoort Bellerophon tot het selecte groepje helden uit de Griekse mythologie.

Bellerophon
Bellerophon
Bellerophon was de zoon van koning Glaucus van Korinthe en de kleinzoon van Sisyfus. Als Bellerophon per ongeluk zijn broer doodt, moet hij vluchtten. Hij komt aan in Argos en wordt daar gastvrij ontvangen. De koningin wordt zelfs verliefd op hem. Bellerophon gaat echter niet op deze liefde in en wordt daarom door de koningin naar Klein Azië gestuurd, waar haar schoonvader woont. Ze geeft de mythische held een brief mee voor haar schoonvader waarin staat dat deze Bellerophon moet doden.

De held wordt vriendelijk ontvangen door de schoonvader, koning Iobates van Klein Azië. De eerste dagen leest de koning de brief niet. Pas na negen dagen vraagt hij om de brief en leest hij hem. Iobates durft Bellerophon echter niet te doden uit angst voor de wraak van Zeus. In plaats daarvan geeft hij hem de opdracht het monster Chimera te doden, in de hoop dat hij tijdens het gevecht sterft.

Bellerophon en Chimera

Chimera
Chimera
De Chimera – een beest bestaande uit een leeuw, geit en slang – is een zus van de beroemde waterslang Hydra. Bellerophon weet niet hoe hij het dier moet vinden en vraagt raad bij een ziener. Deze adviseert hem de Pegasus te vangen, een gevleugeld paard dat nog nooit door iemand is getemd.

Godin Athena besluit Bellerophon te helpen. Ze geeft hem een gouden bit waarmee Pegasus te temmen is. Bellerophon slaagt er inderdaad in het dier met het gouden bit te vinden en te temmen.

Pegasus
Pegasus
Samen met Pegasus gaat de held nu op zoek naar de Chimera. Als het monster is gevonden schiet Bellerophon zijn pijlen op het dier af en duwt hij een brok lood in de bek waardoor zijn ingewanden sterven. De Chimera sterft uiteindelijk aan de verwondingen. Opgewekt over het feit dat hij zijn opdracht heeft vervuld keert Bellerophon terug naar Iobates.

Deze geeft hem echter nog een opdracht. Hij moet de Amazones – een groep vrouwelijke krijgers – verslaan. Ook deze opdracht vervult Bellerophon met behulp van het gevleugelde paard Pegasus. Als hij terugkeert naar het paleis van koning Iobates, ziet hij net op tijd een hinderlaag en doodt de wachten van Iobates. De koning beseft dan dat hij niet van Bellerophon af kan komen en denkt dat hij beschermd wordt door de goden. Hij geeft hem zijn dochter Philnoë tot vrouw en de helft van zijn koninkrijk.

Eindelijk heeft Bellerophon rust en leeft hij een tijd in geluk. Dan mist hij echter de tijden dat hij met Pergasus rondvloog. Bovendien is hij van mening dat hij na al zijn avonturen een plek op de Olympus (berg van de goden) heeft verdiend. Opnieuw zoekt hij daarom Pegasus op. Dit keer probeert hij naar de berg Olympus te viegen. Het lukt hem niet. Onderweg steigert Pegasus en valt Bellerophon naar beneden. Hij komt terecht in een doornenbos en slijt de rest van zijn leven zwervend, kreupel en blind.

Bellerophon en Pegasus - Beeld van Pierre-Eugène-Emile Hébert (1828–1893)
Bellerophon en Pegasus – Beeld van Pierre-Eugène-Emile Hébert (1828–1893)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×