ModeMode

Beroemde Oranjezaal twee maanden te bezoeken

De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch wordt komend najaar opengesteld voor het publiek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat bekendgemaakt.

- ad -

Stadhouder Frederik Hendrik
Stadhouder Frederik Hendrik
De openstelling vind plaats naar aanleiding van de renovatie van het paleis. Heel massaal kan de vorstelijke zaal niet bezocht worden. Gedurende twee maanden mogen er onder leiding van een gids steeds groepen van maximaal 25 personen naar binnen. Entree hoeft niet betaald te worden.

Het ministerie verwacht dat in totaal ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen de Oranjezaal kunnen komen bekijken. Dat betekent waarschijnlijk dat veel geïnteresseerden teleurgesteld moeten worden. Twee jaar geleden was in Den Haag nog een replica van de ontvangstruimte in het toekomstige woon- en werkpaleis van koning Willem-Alexander te vinden en die tentoonstelling trok duizenden bezoekers.

Stadhouder Frederik Hendrik

De centrale “Oranjezaal” in Huis ten Bosch vormt de kern van de nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik. De kunstwerken in deze beroemde zaal werden tussen 1648 en 1651 gemaakt door een aantal schilders die daartoe waren geselecteerd door Jacob van Campen en Constantijn Huygens in samenwerking met de weduwe van Frederik Hendrik, Amalia van Solms.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Website

Afgelopen week lanceerde koning Willem-Alexander een digitale publicatie over de zaal. Op de website, die een initiatief is van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD), worden de resultaten gepresenteerd van een groot onderzoek naar de schilderingen en decoraties in de Oranjezaal. De volledige catalogus van de zaal is er ook in detail te bekijken.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!