Dark
Light

‘Beschermde status voor atoomschuilkelders’

Auteur:
1 minuut leestijd

Embleem ‘Bescherming Bevolking’
De Stichting Nationale Collectie Bescherming Bevolking (NCBB) wil dat verschillende atoomschuilkelders in Nederland een beschermde status krijgen. Dat meldt Omroep Gelderland zaterdag.

De stichting maakt zich zorgen om dit cultureel erfgoed uit de Koude Oorlog en wil dat de kelders een beschermde status krijgen Veel gemeenten zouden niet weten hoe bijzonder de kelders zijn die zich in hun gemeente bevinden. De NCBB start daarom binnenkort een campagne en gaatmet historische verenigingen om de tafel om te praten over het cultureel erfgoed.

De civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking werd in 1952 opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. De dienst werd naar Engels voorbeeld opgericht. Daar had een soortgelijke organisatie, onder meer in Londen, veel levens weten te redden na de bombardementen. Bij de organisatie Bescherming Bevolking werkten twaalfhonderd beroepskrachten. Het was echter de bedoeling dat ongeveer een kwart miljoen Nederlanders zich vrijwillig zouden aansluiten. Deze zogenaamde BB’ers zouden na een aanval bijvoorbeeld branden moeten blussen of na een bombardement mensen onder het puin vandaan moeten halen.

Om voorbereid te zien op een aanval werden er ook veel schuilkelders ingericht. In de jaren tachtig werd Bescherming Bevolking opgeheven.

Video over ‘Bescherming Bevolking’ in de 60er jaren


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×