Week van de koloniale geschiedenis

‘Beschermde status voor atoomschuilkelders’

Embleem ‘Bescherming Bevolking’
De Stichting Nationale Collectie Bescherming Bevolking (NCBB) wil dat verschillende atoomschuilkelders in Nederland een beschermde status krijgen. Dat meldt Omroep Gelderland zaterdag.

De stichting maakt zich zorgen om dit cultureel erfgoed uit de Koude Oorlog en wil dat de kelders een beschermde status krijgen Veel gemeenten zouden niet weten hoe bijzonder de kelders zijn die zich in hun gemeente bevinden. De NCBB start daarom binnenkort een campagne en gaatmet historische verenigingen om de tafel om te praten over het cultureel erfgoed.

- advertentie -

De civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking werd in 1952 opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. De dienst werd naar Engels voorbeeld opgericht. Daar had een soortgelijke organisatie, onder meer in Londen, veel levens weten te redden na de bombardementen. Bij de organisatie Bescherming Bevolking werkten twaalfhonderd beroepskrachten. Het was echter de bedoeling dat ongeveer een kwart miljoen Nederlanders zich vrijwillig zouden aansluiten. Deze zogenaamde BB’ers zouden na een aanval bijvoorbeeld branden moeten blussen of na een bombardement mensen onder het puin vandaan moeten halen.

Om voorbereid te zien op een aanval werden er ook veel schuilkelders ingericht. In de jaren tachtig werd Bescherming Bevolking opgeheven.

Video over ‘Bescherming Bevolking’ in de 60er jaren


Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: