Delen Berlijnse Muur staan op vuilnisbelt

Delen van de Berlijnse Muur blijken na de val van de muur in 1989 op een vuilstortplaats in Berlijn terecht te zijn gekomen. Een verslaggever van de Duitse omroep Deutsche Welle heeft dat ontdekt.

Berlijnse Muur
Berlijnse Muur
Het bedrijf dat de stortplaats beheert, Alba, werd na de val van de muur ingeschakeld om te helpen met afbreken. Delen van de Berlijnse Muur kwamen zo op de stort terecht. Ze worden daar al enkele decennia gebruikt als scheidingswand tussen verschillende soorten afval.

Het bedrijf blijkt aardig te kunnen verdienen aan de muurdelen. Sommige stukken worden voor duizenden euro’s verkocht. Aanvankelijk was men overigens van plan de stukken van de muur te recyclen. Nu is men blij dat dat niet is gebeurd. Volgens Gerhard Sälter van de Gedenkstätte Berliner Mauer gaat het om authentieke muurdelen. Een oneerbiedige plek vindt hij de vuilstort niet voor het icoon van de Koude Oorlog:

“Veel Duitsers vonden al lang voor 1989 dat dit de plek was waar de Muur thuishoorde.”

Meer over de Berlijnse Muur
Boek: Berlijnse muur – 13 augustus 1961 – 9 november 1989

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: