Week van de koloniale geschiedenis

Beschermde status voor spoorwegfort Duffel

Spoorwegfort Duffel – Foto: Rita Steyaert, Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het spoorwegfort in Duffel. Het is de bedoeling dat de locatie binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield het spoorwegfortje van Duffel als laatste vestingwerk op de zuidelijke Nete-oever stand tot 3 oktober 1914. Na de oorlog verloor het zijn betekenis en werd het niet herbewapend. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:Het spoorwegfort van Duffel, opgericht in 1886, is een unieke getuige van de evolutie van de militaire bouwkunde in de laatste decennia van de 19de eeuw. Het is het eerste fort waarbij beton is gebruikt voor de gewelven. De bakstenen, rondlopende gang is bovendien enig in zijn genre.

Het Vlaamse ministerie van Onroerend Erfgoed heeft ook een subsidie van 110.000 euro toegekend aan de vzw Kempens Landschap om het spoorwegfortje samen met de gemeente Duffel uit te bouwen als een “belevingspunt en aangewezen vertrekpunt op het fiets – en wandelnetwerk waarbij het WOI-verleden van het fortje op een originele manier ontsloten wordt”.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: