Bescherming voor mijnerfgoed in Houthalen

1 minuut leestijd

Hal van het hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Houthalen – Foto: Ruimte & Erfgoed
Het hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Houthalen en de mijnschool in diezelfde plaats hebben van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, de status van voorlopige bescherming gekregen.

Het is de bedoeling dat de twee locaties binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

De steenkoolmijn van Houthalen is de jongste van de Limburgse mijnen. Toen de mijn in 1938 werd geopend zorgde dit voor een grote verandering in de gemeente Houthalen.



Mijnschool in Houthalen – Foto: Ruimte & Erfgoed

Het hoofdgebouw van de mijn, een ontwerp van architect Joseph André, is in de jaren 1930 opgetrokken naar het voorbeeld van de mijn van Waterschei in Genk. Volgens het ministerie is het gebouw een “schoolvoorbeeld van het baksteenmodernisme met een interieur in art-deco-stijl”. Minister Bourgeois:

Dit hoofdgebouw van de mijn is een typische en markante getuige van de Limburgse mijngeschiedenis. Bovendien is het een van de meest interessante en zeldzame creaties van architect Joseph André in Limburg, en een van de uitzonderlijke, bakstenen interbellumgebouwen in de provincie.

Mijnschool

Ook de mijnschool van Isia Isgour heeft de status van voorlopige bescherming gekregen. Deze school, gesitueerd aan de Pastorijstraat, werd rond 1958 gebouwd naar een ontwerp van de modernistische architect Isia Isgour. Minister Bourgeois:

De mijnwerkersschool is een symbool van laatmodernistische architectuur die na de Tweede Wereldoorlog haar voedingsbodem vond in industriële productie en rationele opbouw. De sterk prominente betonstructuur, de afgelijnde volumes met platte daken, resulteren in een eenvoudige en sobere architectuur.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×