In Duitsland is zondag herdacht dat concentratiekamp Dachau precies zeventig jaar geleden werd bevrijd. De herdenking werd onder meer bijgewoond door bondskanselier Angela Merkel.
In Dachau, een stad ongeveer twintig kilometer ten noordwesten van München, werd in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s opgericht. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider.
Het was het enige kamp dat tijdens de twaalfjarige heerschappij van de nazi’s voortdurend in gebruik was. Het ontwikkelde zich als prototype voor nieuwe concentratiekampen. Dachau was oefenterrein voor SS-bewakers en SS-leidinggevenden die later onder andere in de vernietigingskampen ingezet werden. Van de 206.000 personen die er gevangen hebben gezeten, stierven er zeker 41.500.
‘Onbegrijpelijke verschrikkingen’
De zeventigste herdenking werd ook bijgewoond door 131 overlevenden uit 20 verschillende landen.
In een toespraak zei bondskanselier Merkel dat Duitsland de “onbegrijpelijke verschrikkingen” die zich in de kampen hebben afgespeeld, nooit zal vergeten. De kampen zullen de Duitsers blijven herinneren aan de wreedheid van het naziregime, aldus Merkel. Het was de eerste keer dat een bondskanselier bij de herdenking in Dachau aanwezig was.
DVD: History Of The Holocaust – Dachau