/

Bianca Mastenbroek winnaar Thea Beckmanprijs 2019

Hendrick, de Hollandsche indiaan - Detail van de boekcover
Hendrick, de Hollandsche indiaan - Detail van de boekcover

Schrijfster Bianca Mastenbroek heeft met haar boek ‘Hendrick, de Hollandsche indiaan’ de Thea Beckmanprijs gewonnen. De prijs werd zaterdag 14 september uitgereikt in het Archeon in Alphen aan de Rijn. Ook de prijs van de kinderjury ging naar Mastenbroek.

De Thea Beckmanprijs wordt jaarlijkse uitgereikt aan de auteur van het beste historische jeugdboek. De prijs is vernoemd naar Thea Beckman, een schrijfster die vooral naam maakte met historische jeugdboeken, zoals Kruistocht in spijkerbroek, Hasse Simonsdochter en Kinderen van Moeder Aarde.

Voor de Thea Beckmanprijs nomineerde een jury, onder voorzitterschap van Hubert Slings, eerder vijf jeugdboeken:

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. De jury meende dat de genomineerde boeken niet zoveel van elkaar verschilden qua kwaliteit. Het winnende boek werd dan ook “de eerste onder zijns gelijken” genoemd. Over Hendrick, de Hollandsche indiaan’ zei de jury verder:

“Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.”

Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

Overzicht van boeken van Thea Beckman

Animatie bij het winnende boek, gemaakt door Nando de Groot:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: