Het Dordrechts Museum heeft onlangs het schilderij De Maas bij Dordrecht van de Franse kunstschilder Eugène Louis Boudin aangekocht.
Het museum toont de nieuwe aanwinst sinds vrijdag naast Gezicht op Dordrecht van Jan van Goyen en Zeilschepen bij Dordrecht van Johan Barthold Jongkind. Volgens het museum kan zo een verband worden gelegd tussen een aantal “beroemde schilders en verschillende perioden uit de kunstgeschiedenis”.
Eugène Louis Boudin wordt ook wel eens een “zoon van Van Goyen” en een “broer van Jongkind” genoemd. In de negentiende eeuw kwamen veel Franse kunstenaars naar Nederland om landschappen en stadsgezichten te schilderen. Ze grepen terug op zeventiende-eeuwse meesters als Jan van Goyen. Boudin en Jongkind ontmoetten elkaar in Normandië, trokken samen op en beïnvloedden elkaar.
Boudin, Van Goyen en Jongkind schilderden ieder ooit een gezicht op Dordrecht en op alle drie is ook de Grote Kerk van de stad te zien. Deze drie schilderijen zijn in het museum nu naast elkaar te zien. Gerrit Willems, conservator moderne kunst van het Dordrechts Museum:
Het is geweldig dat die drie schilderijen nu samen in het Dordrechts Museum te zien zijn. Zo kunnen we een stukje kunsthistorie reconstrueren. In de negentiende eeuw zeiden kenners al dat Boudin en Jongkind bij elkaar hoorden en dat hun werk geworteld is in de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters.
Het werk van Eugène Louis Boudin dateert uit 1884 en heeft een afmeting van 46 bij 64,7 centimeter. Hoeveel het museum er voor betaald heeft is niet bekendgemaakt. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Dordtse musea. Deze stichting werd in 1842 opgericht door een groep kunstliefhebbers in Dordrecht. Het allereerste collectiestuk, Gezicht aan de Rijn van Willem de Klerk uit 1843, was een schenking van een van de oprichters van de stichting.