Bijzondere archeologische collectie naar Drents Museum

1 minuut leestijd
Verschillende bijltypen en een lanspunt, 2100-800 v.Chr., brons, collectie Drents Museum
Verschillende bijltypen en een lanspunt, 2100-800 v.Chr., brons, collectie Drents Museum

Met de verwerving van een grote archeologische collectie van amateurarcheoloog Ger Holtrop uit Borger is het Drents Museum in één klap honderden archeologische voorwerpen rijker.

Ger Holtrop bouwde zijn omvangrijke verzameling in de afgelopen vijftig jaar op tot de grootste particuliere archeologische collectie van Drenthe. Het gaat om honderden objecten uit de periode van de vroegste inwoners van Drenthe tot de middeleeuwen. Hoofdconservator Jaap Beuker is verheugd over de aankoop:

‘De aanwinst is voor het Drents Museum niet alleen van belang door zijn omvang, maar ook door de kwaliteit van vele voorwerpen’.

Zwaard, ca. 1000 v.Chr., brons, lengte ruim 60 cm., collectie Drents Museum
Zwaard, ca. 1000 v.Chr., brons, lengte ruim 60 cm., collectie Drents Museum

3000 jaar oud zwaard

Topstuk van de collectie is een meer dan zestig centimeter lang bronzen zwaard dat rond 1941 bij Drouwen werd gevonden. Het zwaard lag jarenlang bij de vinder in de kast. Na het overlijden van de vinder kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zwaard werd 3000 jaar geleden in de late Bronstijd bij Drouwen aan hogere machten geofferd. Ten westen van de rivier de Weser is slechts één ander exemplaar van zo’n zwaard bekend. In de nieuwe aanwinst zijn veel bronzen objecten vertegenwoordigd. Voor een particuliere collectie is dat uitzonderlijk.

Naast het zwaard bestaat de collectie uit onder meer verschillende (bronzen) bijlen en een bronzen lanspunt. Ook meer dan honderd bijlen, verschillende sikkels, dolken en hamers is het Drents Museum nu rijker.

 Klokbekers, 2500-2100 v.Chr., aardewerk, collectie Drents Museum
Klokbekers, 2500-2100 v.Chr., aardewerk, collectie Drents Museum

Bouwput in Rolde

Holtrop kocht niet alleen objecten op, hij zocht zelf ook actief naar archeologische schatten. Zo vond hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw in een bouwput in Rolde twee klokbekers en crematieresten. De opgraving die vervolgens door het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut werd uitgevoerd, bracht nog een kleine beker en crematieresten aan het licht. De kleine klokbeker verhuisde naar het Drents Museum en de twee andere rijk versierde exemplaren stonden in een vitrine bij Holtrop thuis. De objecten zijn nu verenigd in het Drents Museum.

De collectie van Ger Holtrop bestaat uit vele honderden objecten. Een selectie is vanaf medio 2015 te zien op de afdeling Archeologie in het Drents Museum.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×