In de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag zijn vanaf 16 september een serie bijzondere portretten van ‘Hollandse Helden’ te zien. De werken zijn gemaakt door de Leidse kunstenaar Nick Oudshoorn en geven een nieuwe eigentijdse interpretatie aan bekende Hollandse helden.
De kunstenaar koos speciaal voor de expositie in de KB voor acgttien sleutelfiguren uit de vaderlandse geschiedenis. Om de historische figuren dichtbij te brengen verwerkte hij in de schilderijen voorbeelden van hun handschrift uit de collectie van de bibliotheek.
Nick Oudshoorn (1949) maakte onder meer portretten van Willem van Oranje, Aletta Jacobs, Piet Mondriaan en Erasmus: stuk voor stuk zeer bekende figuren uit de Nederlandse geschiedenis.
Uit de handschriftencollectie van de KB maakte de kunstenaar gebruik van brieven van Willem van Oranje, Prins Maurits, Prins Frederik Hendrik, Koning Willem I, Willem III, Johan de Witt, Johan van Oldebarneveldt, Michiel de Ruyter, Hugo de Groot, Erasmus, Jan Rudolf Thorbecke en Piet Mondriaan. De schilderijen en de brieffragmenten die gebruikt zijn voor de expositie zijn ook te zien op de website www.kb.nl/oudshoorn
Nick Oudshoorn volgde de opleiding voor interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1968 exposeerde hij voor het eerst een serie schilderijen die geïnspireerd zijn door de nieuwe stroming Popart. Het project ‘Erflaters en Hollandse Helden’ begon hij in 1999. Voor elk schilderij gaat hij uit van verschillende gravures, tekeningen en afbeeldingen. Daarna brengt hij fragmenten van het handschrift van de geportretteerde (meestal uit brieven) met zeefdruk over op het schilderij. Deze nieuwe schilderijen vormen dan de basis van series zeefdrukken.
Zijn expositie in de KB is van 16 september tot en met 18 november gratis te bezoeken.