Bijzondere Romeinse muntschat gevonden in Den Haag

1 minuut leestijd
Romeinse muntschat met verschillende soorten Romeinse munten (Gemeente Den Haag)
Romeinse muntschat met verschillende soorten Romeinse munten (Gemeente Den Haag)

Archeologen hebben in Den Haag onlangs een muntschat uit de Romeinse tijd gevonden. De vondst bestaat onder meer uit meer dan 100 zilveren munten. De muntschat is vanaf dinsdag te bewonderen in het stadhuis van Den Haag.

Bij de opgravingen, op de plek waar de Rotterdamsebaan komt te liggen, vonden de Haagse archeologen onder leiding van Peter Stokkel een Romeins potje met daarin een grote klomp metaal. Deze klomp ontwarren was nog geen eenvoudige klus.

De klont bleek uiteindelijk een grote hoeveelheid Romeinse zilveren munten te bevatten. Daarnaast werden er zes zilveren armbanden, een grote verzilverde mantelspeld en wat glazen kraaltjes gevonden. De kraaltjes behoorden waarschijnlijk tot een ketting.

De muntschat bevat verschillende zeldzame munten, bijvoorbeeld die van een keizer die maar drie maanden regeerde: keizer Otho. Met deze schatvondst is het aantal Romeinse muntvondsten in Den Haag verdubbeld.

In totaal kwamen er 107 munten uit de roestklomp tevoorschijn, die allemaal min of meer leesbaar bleken te zijn. Een aantal munten was al flink oud toen ze in de grond werden begraven. De oudste munt die erbij zit, van keizer Nero, en de jongste, van keizer Marcus Aurelius, schelen een eeuw in ouderdom.

De munten zijn allemaal Denarii. Opvallend is dat het allemaal zilveren munten zijn, terwijl er in die tijd veel kopergeld was. Ook bij de Romeinen was zilver kostbaar. Omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven. Waarom dat is gebeurd blijft waarschijnlijk altijd onduidelijk. Mogelijk gaat het om een offer, maar het is ook mogelijk dat de schat is begraven omdat er invallen dreigden of ander gevaar was.

Armbanden

Hoewel de armbanden er op het eerste gezicht precies hetzelfde uitzien, zijn er kleine verschillen. Daaruit valt af te leiden dat het om drie paren gaat. Mogelijk was het gebruik om een dergelijke armband om beide polsen te dragen.

De opgraving is al weken bezig en inmiddels is duidelijk dat er een nederzetting heeft gelegen, er zijn plattegronden van boerderijen gevonden. Het is ongebruikelijk dat zo’n schat in een rurale omgeving wordt gevonden. De munten zijn gedetermineerd door de Nederlandsche Bank die een database met alle in Nederland gevonden munten beheert.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×