Gerestaureerde incunabel uit 1497

Boek van de Maand
1 minuut leestijd
Incunabel na de restauratie
Incunabel na de restauratie

In 1908 meldde de Belgische verzamelaar V.A. de la Montagne dat hij een exemplaar had gekocht van een tot dan toe een onbekende druk van de Leidse drukker Hugo Janszoon van Woerden. Het boekje, dat ‘in wandalen handen was geweest’, was zwaar gehavend: sommige bladen ontbraken volledig, andere verkeerden in een beroerde staat, onder meer omdat de houtsneden er ruw uitgescheurd waren.

Toch kon het werkje geïdentificeerd worden als een uitgave van ‘Dat Liden ende die Passie Ons Heren Jesu Christi’ uit 1497. Dit enig bekende exemplaar van deze editie werd in mei 1946 door Museum Meermanno aangekocht, maar was lange tijd door zijn slechte staat nauwelijks te hanteren.

Incunabel na de restauratie
Incunabel na de restauratie

Dit jaar is het unieke incunabel gerestaureerd dankzij geld dat is verworven met crowdfunding (de actie ‘Boek zoekt vrouw, man en bedrijf’). Met hulp van een andere editie van dezelfde tekst kon de volgorde van de bladen gecontroleerd en gereconstrueerd worden. Blanco bladen markeren nu de plaatsen waar bladen ontbreken. Ruim zestig jaar na verwerving is dit boekje nu dankzij een ingrijpende restauratie goed te raadplegen en te tonen.

Hugo Janszoon van Woerden begon zijn carrière in Leiden in 1494. Hier verblijft hij circa10 jaar. Na enige omzwervingen in onder andere Amsterdam en Delft, vestigt hij zich circa 1517 in Den Haag, waar hij de boekdrukkunst introduceert. Tot 1543 komt zijn naam in de Haagse archieven voor. Museum Meermanno bezit ook de eerste druk die Hugo Janszoon in Den Haag produceerde.

~ Jos van Heel

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.

Huis van het Boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×