Brabanders werken mee aan enorm wandkleed over slavernijverleden

1 minuut leestijd
Detail van het door Victor Sonna ontworpen wandkleed
Detail van het door Victor Sonna ontworpen wandkleed - Beeld: TextielMuseum

In verschillende Brabantse musea wordt vanaf eind april gewerkt aan een maar liefst vijfendertig meter lang wandkleed over het slavernijverleden van de provincie. Het kleurrijke kunstwerk, ontworpen door Victor Sonna, maakt deel uit van het landelijke project Draden van ons slavernijverleden, dat in twaalf provincies aandacht vraagt voor lokale sporen van slavernij en kolonialisme.

Het wandkleed heeft als titel Soms zijn het de schaduwen die de verhalen onthullen en bevat verwijzingen naar historische relaties tussen Noord-Brabant en de voormalige koloniën, zowel in het westen als het oosten. Plaatsen als Bergen op Zoom, Oss, Eindhoven, Helmond, ‘s-Hertogenbosch, Breda en Grave worden op het wandkleed in beeld gebracht.

Tot eind juni kunnen inwoners van de provincie in verschillende musea onder begeleiding meewerken aan het wandkleed. Een maand later wordt het werk gepresenteerd in het TextielMuseum, waarna het door de provincie reist.

Het volledige wandkleed voor de provincie Noord-Brabant
Het volledige wandkleed voor de provincie Noord-Brabant – Beeld: TextielMuseum

Landelijk project

Het wandkleed is een initiatief van Ricardo Burgzorg die met het project wil laten zien hoe het Nederlandse slavernijverleden doorwerkt in onze tijd. Ook in andere provincies worden wandkleden vervaardigd, waarbij lokaal historisch onderzoek steeds als uitgangspunt wordt genomen.

De ontwerper van het Brabantse wandkleed, kunstenaar Victor Sonna, werd in 1977 geboren in Kameroen en migreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Hij studeerde aan de Design Academy Eindhoven en de kunstacademie St. Joost. In het werk van de kunstenaar komen thema’s as migratie, diaspora en slavernij geregeld voorbij. In 2020 presenteerde hij de slavernijtentoonstelling 1525 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

0
Reageren?x
×