Dark
Light

Britse detectoramateurs vonden al anderhalf miljoen objecten

1 minuut leestijd
Enkele siervoorwerpen uit de schat van Staffordshire
Enkele siervoorwerpen uit de schat van Staffordshire (CC BY 2.0 - David Rowan, Birmingham Museum and Art Gallery - wiki)

In 1997 riep het British Museum het grote publiek op in de grond mee te zoeken naar historische objecten die meer inzicht kunnen geven in de geschiedenis van de Britse eilanden. De campagne werd een groot succes. Afgelopen week kon dankzij het werk van talloze amateurs met metaaldetectoren namelijk al het anderhalfmiljoenste item in een online catalogus bijgeschreven worden.

In Shropshier gevonden zegel van paus Paus Innocentius IV
In Shropshier gevonden zegel van paus Paus Innocentius IV (British
Museum’s Portable
Antiquities Scheme)
Informatie over alle gevonden objecten is toegevoegd aan de Portable Antiquities Scheme (PAS). Dit digitale archief werd in 1997 gelanceerd en bevat inmiddels dus informatie over anderhalf miljoen objecten. De meeste objecten zijn gevonden door detectoramateurs. Volgens het British Museum hebben de vondsten meer inzicht gegeven in het leven op de Britse eilanden gedurende de afgelopen duizenden jaren. Onder de objecten bevinden zich ook topstukken, zoals een goudschat die in 2009 werd gevonden. Deze zogeheten Schat van Staffordshire is de grootste Angelsaksische schat ooit in Engeland gevonden en bestaat uit circa 1600 voorwerpen, waaronder gouden en zilveren sieraden en verschillende (restanten van) wapens.

Veel van de opgraven objecten zijn nog steeds in bezit van de vinders. Sommige vondsten bleken echter zo belangrijk dat ze door instellingen zijn aangekocht, zodat ze bijvoorbeeld in museum tentoongesteld kunnen worden. Alle informatie over de objecten is algemeen toegankelijk via de PAS-website.

Zegel

Het anderhalfmiljoenste item dat vorige weer werd bijgeschreven was een middeleeuwse loden zegel van paus Paus Innocentius IV. Dit object dateert uit de dertiende eeuw en werd gevonden in Shropshire.

×