Dark
Light

Brussel wil Eddy Merckx eren met Tourstart

Auteur:
1 minuut leestijd
Eddy Merckx in 1974 - cc
Eddy Merckx in 1974 - cc

In 2019 is het exact vijftig jaar geleden dat de Belgische wielrenner Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won. De stad Brussel wil de wielrenner eren door over vijf jaar de start van de Ronde van Frankrijk te organiseren. Dat melden Belgische media.

Eddy Merckx wordt vaak de succesvolste wielrenner aller tijden genoemd. En dat is niet zo vreemd. Merckx won zowel de Tour de France en de Giro d’Italia vijf keer en daarnaast won hij alle wielerklassiekers, met uitzondering van Parijs-Tours en Bordeaux-Parijs. Ook zette hij de Vuelta op zijn naam, werd hij wereldkampioen en verbrak hij het werelduurrecord. Een indrukwekkende erelijst dus.

De stad Brussel wil de wielrenner graag eren door in 2019, precies een halve eeuw na zijn eerste Tour-zege, de start van de Ronde van Frankrijk te organiseren. Tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt de Brusselse wethouder:

“Als we de start niet kunnen binnenhalen, zou een rit ook al mooi zijn. Maar de droom is dat Eddy het startschot geeft vanaf het balkon van het stadhuis. We willen zo het beeld doen herleven van Eddy Merckx die vijftig jaar geleden als eerste sportman de massa toewuifde op de Grote Markt. Het zou een fantastisch eerbetoon zijn.”

In 1958 startte de belangrijkste wielerwedstrijd al eens in Brussel.

Boek: 1969 – Het jaar van Eddy Merckx

×