Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Op die dag gaan – van Zeeland tot en met de Waddeneilanden – bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.
De betonnen bouwwerken zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. Tijdens de jaarlijkse Bunkerdag worden deze verhalen opnieuw tot leven gebracht.
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan de stille getuigen.
De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.
Bunkers en activiteiten
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tot leven gebracht door de verhalen van vrijwilligers. Details in de bunkers vertellen meer over het voormalig gebruik, het geschut dat er heeft gestaan en de soldaten die er verbleven. Bunkermusea hebben het bouwwerk vaak in originele staat hersteld en stellen hun uitgebreide collectie ten toon. Anderzijds zijn er bunkers die door de natuur zijn overgenomen, of als een ware tijdcapsule zijn afgesloten en speciaal voor Bunkerdag worden heropend.
Ieder jaar worden er bunkers geopend die lange tijd zijn afgesloten voor publiek, of waar bezoekers normaal niet mogen komen. In Hoek van Holland gaat een stukje gangenstelsel van de MarkoStand open, en worden in het Vinetaduin speciale ondergrondse rondleidingen gegeven. In Rockanje wordt de hospitaalbunker voor het eerst geopend. Daar zal ook de expositie ‘Verstoven Verleden’ te zien zijn met meer dan veertig archeologische vondsten van de Atlantikwall.
Voormalig vliegveld Bergen is ook te bezoeken. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen bij WN 7, een Flak-bunkerdorp ten noorden van het vliegveld. Bijzonder is dat in de Befehlstand de tafel staat die in Hotel de Wereld is gebruikt tijdens de onderhandelingen over de Duitse capitulatie. Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl.
Lees ook: Geschiedenis van de Atlantikwall
…en: Atlantikwall sloeg blijvende littekens
Boek: Hitlers Atlantikwall