Een maand geleden werd in het Openluchtmuseum de museale presentatie de ‘Canon van Nederland’ geopend. Aan de hand van vijftig zogenaamde canonvensters wordt hierin een beeld gegeven van de vaderlandse geschiedenis. Onder de vlag van de canon is afgelopen week ook een museumnetwerk gelanceerd.
Twaalf musea hebben zich bij dit Canon-netwerk aangesloten. Gezamenlijk hebben de musea afgesproken met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien, bijvoorbeeld door topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers te zetten. Ook wordt samengewerkt op het gebied van programmering en presentatie. De komende jaren sluiten musea uit twaalf provincies zich aan met voorwerpen “die onmisbaar zijn om alle 50 vensters van de Canon van Nederland te verbeelden”.
In een persverklaring schrijven de musea:
“Elk van de deelnemende musea toont in de vaste presentatie topstukken van de Nederlandse geschiedenis. Deze topstukken, voor de bezoeker duidelijk gemarkeerd, laten hem/haar oog in oog staan met de geschiedenis. Samen zorgen de historische voorwerpen voor een verdere ‘inkleuring’ van de Canonvensters en belichten zij daarbij verschillende invalshoeken van het verleden.”
Het venster Slavernij wordt bijvoorbeeld verbeeld in het Tropenmuseum (brandmerk, slavenboei en banjo), Het Scheepvaartmuseum (model van een slavenschip) en het Amsterdam Museum (twee schilderijen: één van de Herengracht in 1685 en één van een Surinaamse suikerplantage ca. 1700). En drie topstukken tonen het venster De Beeldenstorm: een portret van Maarten Luther, een Christuskop (beide Museum Catharijneconvent) en een schilderij dat juist een vertekend beeld van die Beeldenstorm geeft (Museum Prinsenhof Delft).
Groeiend
De deelnemende musea zijn het Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en Tropenmuseum. Het Allard Pierson Museum, Rijksmuseum in Amsterdam en de website www.entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies.
Volgend jaar sluiten nog meer musea zich bij het netwerk aan. Dit zijn in ieder geval Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Huis Doorn, Museum Het Rembrandthuis, Nationaal Archief, Paleis Het Loo, Rijksmuseum Boerhaave, Spoorwegmuseum, Universiteitsmuseum Groningen en Watersnoodmuseum.
Lees ook: Canon van Nederland laat héle geschiedenis van Nederland zien
Boek: De canon van Nederland – Onze geschiedenis in 50 thema’s