Het cassettebandje – Een oude geluidsdrager

1 minuut leestijd
Cassettebandje
Cassettebandje (CC0 - Pixabay - KRiPPS_medien)

De eerste muziekcassette werd in 1963 ontwikkeld door Philips. Niet in Nederland, maar in het Belgische Hasselt. De verwachting was na enige tijd dat de muziekcassette de grammofoonplaat volledig zou vervangen. Dat liep echter anders. De grammofoonplaat is er nog altijd en het cassettebandje werd verdrongen door de compact disc.

Binnenkant van het cassettebandje binnenzijde
Binnenkant van het cassettebandje binnenzijde
Het cassettebandje was met name in de jaren tachtig razend populair. Interessant was dat er ook lege cassettebandjes gekocht konden worden. Thuis kon men hierdoor zelf bijvoorbeeld stukken van radioprogramma’s opnemen of zelf ‘radiootje spelen’ door met een microfoon eigen gesprekken op te nemen. Daarnaast kwamen er cassettespelers in de auto en draagbare geluidsdragers zoals de Walkman van Sony. Ook hierdoor werd het cassettebandje steeds populairder. Met behulp van de bandjes werd het ook vrij eenvoudig om onderling muziek uit te wisselen.

Geluidskwaliteit

Aanvankelijk had Philips overigens helemaal niet verwacht dat de audiocassettes interessant zouden zijn voor de muziekmarkt. Het werd vooral ontworpen voor dicteerapparaten en goedkope draagbare bandrecorders. Dat het cassettebandje de wereld veroverde had veel te maken met het feit dat Philips besloot delen van de technologie gratis ter beschikking te stellen. De audiokwaliteit bleef wel beperkt waardoor muzikale fijnproevers niet altijd te spreken waren over de geluidsdrager. Dankzij ruisonderdrukking van Dolby verbeterde de kwaliteit wel.

Ook interessant: Sony presenteert de Walkman (1979)
…of: Waarom werd de cassetterecorder in Nederland uitgevonden?
Bekijk ook onze Lijst van uitvindingen

Video: ’50 jaar Philips Compact Cassette’:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×