Koningshuis-biograaf Cees Fasseur (77) overleden

1 minuut leestijd
Cees Fasseur - cc
Cees Fasseur - cc

Historicus Cees Fasseur, die vooral bekend werd met zijn toegankelijke publicaties over verschillende leden van het koninklijk huis, is zondag op 77-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Leiden.  Zijn familie heeft dat bekendgemaakt.

Biografie van Wilhelmina van de hand van Cees Fasseur
Biografie van Wilhelmina van de hand van Cees Fasseur
Officieel was Cees Fasseur overigens geen historicus. Hij studeerde namelijk nooit geschiedenis. Toch leerde het grote publiek hem als zodanig kennen. Vooral zijn tweedelige biografie over koningin Wilhelmina bereikte een groot publiek. De auteur plaatste in deze werken onder meer kritische kanttekeningen bij uitlatingen van historica Nanda van der Zee die Wilhelmina lafheid en ongrondwettelijk gedrag, vooral tijdens de oorlogsjaren, had verweten.

In 2008 verscheen zijn boek Juliana & Berhard, Verhaal van een huwelijk. Fasseur was niet geheel onomstreden. Hij kreeg geregeld de kritiek dat hij de geschiedenis teveel door een Oranje bril bekeek. Hij zou kortom niet kritisch genoeg zijn op de leden van het koningshuis. Dat Fasseur jaren geleden van koningin Beatrix als eerste toegang kreeg tot het Koninklijk Huisarchief, het privé-archief van het koningshuis, was volgens critici ook een teken aan de wand. Beatrix zou voor Fasseur hebben gekozen omdat die positiever over de koninklijke familie zou schrijven. Dankzij de toegang tot het archief was de auteur in de gelegenheid onderzoek te doen naar de Greet Hofmans-affaire.

In 2014 verscheen van de hand van Fasseur nog een toegankelijke biografie van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit boek, dat genomineerd werd voor de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs, was de biograaf overigens vrij kritisch op Wilhelmina.

Cultuurstelsel

Fasseur studeerde rechten in Leiden en promoveerde op een onderzoek naar het cultuurstelsel, een belastingsysteem dat in de negentiende eeuw in Nederlands-Indië werd ingevoerd. In Leiden was hij een aantal jaren docent. Vervolgens werkte hij enige tijd bij het ministerie van Justitie. Cees Fasseur was verder onder meer rechter in Amsterdam.

De auteur werkte de laatste tijd aan zijn memoires. Die voltooide hij net op tijd. Zijn autobiografie verschijnt op 21 april onder de titel Dubbelspoor.

Overzicht van boeken van Cees Fasseur

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×