Chopin-portret gevonden dat in Auschwitz hing

1 minuut leestijd
Het portret van Chopin - Mieczyslaw Koscielniak, 1943
Het portret van Chopin - Mieczyslaw Koscielniak, 1943

In Polen is een portret van de componist Frederic Chopin opgedoken, dat ooit in een muziekzaal van concentratiekamp Auschwitz hing. Dat meldt de NOS.

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela
Het portret van de beroemde componist werd gemaakt door de Poolse gevangene Mieczyslaw Koscielniak, een kunstenaar die in 1941 werd gearresteerd en naar Auschwitz werd overgebracht. Gedurende zijn jaren in het concentratiekamp maakte hij enkele honderden werken waarop hij hoofdzakelijk een beeld schetste van het dagelijks leven van de gevangenen.

Het portret van Chopin maakte onderdeel uit van een serie portretten van componisten. Koscielniak maakte deze werken in opdracht van de Duitsers. Ze werden opgehangen in een klein oefenzaaltje van het orkest van Auschwitz. Dit orkest, dat voornamelijk bestond uit gevangenen, speelde onder meer als er nieuwe treinen met gevangenen arriveerden.

Tot nu toe werd aangenomen dat alle componisten-portretten van Koscielniak verloren gingen tijdens de ontmanteling van het kamp. Onlangs las de Poolse professor Aleksander Skotnicki in een boek echter over de werken en hij realiseerde zich dat hij waarschijnlijk een van de schilderijen in zijn huis had hangen. Toen hij in een hoek van het werk ook nog eens de initialen MK en het jaartal 1943 zag, wist hij helemaal zeker dat het om een werk van Koscielniak ging.

Dat er een afbeelding van een Poolse componist in het concentratiekamp blijkt te hebben gehangen is opmerkelijk. Volgens een zoon van Koscielniak had de kunstenaar namelijk de opdracht gekregen afbeeldingen van Duitstalige componisten te maken als Mozart, Wagner en Beethoven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×