Dark
Light

‘Coco Chanel spioneerde voor de nazi’s’

Auteur:
1 minuut leestijd
Afbeelding van Coco Chanel in het Gemeentemuseum Den Haag (CC BY-SA 3.0 - Marion Golsteijn - wiki)
Afbeelding van Coco Chanel in het Gemeentemuseum Den Haag (CC BY-SA 3.0 - Marion Golsteijn - wiki)

De beroemde modeontwerpster Coco Chanel spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s. Dat beweert de auteur van een nieuw boek over het leven en werk van de Française.

In het nieuwe boek, getiteld Sleeping with the enemy – Coco Chanel’s secret war, stelt journalist Hal Vaughan dat mode-icoon Chanel tijdens de Tweede Wereldoorlog spioneerde voor de nazi’s.

Bekend is dat Chanel tijdens de oorlog een relatie had met de Duitse officier Hans Günther von Dincklage. In eerdere boeken over Chanel werd deze Von Dincklage vaak voorgesteld als een relatief onschuldig figuur. Zo zou hij bijvoorbeeld geen nazi zijn geweest. In Sleeping with the enemy probeert journalist Hal Vaughan te bewijzen dat deze Von Dincklage in werkelijkheid een goed opgeleide Duitse spion was. Tussen 1926 en 1939 zou hij een spionagenetwerk hebben geleid dat actief was rond de Middellandse Zee en in Parijs. Von Dincklage zou direct hebben gerapporteerd aan nazi-propagandaminister Joseph Goebbels.

Vaughan doet verder uit de doeken hoe Chanel volgens hem lid werd van de Duitse inlichtingendienst. Danzij deze collaboratie kon de mode-ontwerpster volgens de journalist in het Ritz-hotel blijven wonen terwijl dat hotel destijds eigenlijk alleen bestemd was voor Duitse officieren. Chanel’s codenaam als spion zou Westminster zijn geweest.

In Sleeping with the enemy schrijft Vaughan verder dat Chanel haar contacten met de nazi’s gebruikte om te proberen weer in het bezit te komen van haar wereldberoemde parfum Chanel No. 5. Dit parfum werd verspreid door de Joodse industriëlen Pierre en Paul Wertheimer. Chanel slaagde er echter niet in de rechten weer in bezit te krijgen. De Wertheimers waren met hun bedrijf op tijd uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Na de oorlog woonde Chanel negen jaar lang in Zwitserland. In 1954 keerde ze terug naar Parijs en heropende ze haar beroemde modehuis. Haar parfum Chanel No. 5 is nog altijd één van de best verkochte parfums ter wereld.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×