Week van de koloniale geschiedenis

‘Coco Chanel spioneerde voor de nazi’s’

Coco Chanel
De beroemde modeontwerpster Coco Chanel spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s. Dat beweert de auteur van een nieuw boek over het leven en werk van de Française.

In het nieuwe boek, getiteld Sleeping with the enemy – Coco Chanel’s secret war, stelt journalist Hal Vaughan dat mode-icoon Chanel tijdens de Tweede Wereldoorlog spioneerde voor de nazi’s.

Bekend is dat Chanel tijdens de oorlog een relatie had met de Duitse officier Hans Günther von Dincklage. In eerdere boeken over Chanel werd deze Von Dincklage vaak voorgesteld als een relatief onschuldig figuur. Zo zou hij bijvoorbeeld geen nazi zijn geweest. In Sleeping with the enemy probeert journalist Hal Vaughan te bewijzen dat deze Von Dincklage in werkelijkheid een goed opgeleide Duitse spion was. Tussen 1926 en 1939 zou hij een spionagenetwerk hebben geleid dat actief was rond de Middellandse Zee en in Parijs. Von Dincklage zou direct hebben gerapporteerd aan nazi-propagandaminister Joseph Goebbels.

Vaughan doet verder uit de doeken hoe Chanel volgens hem lid werd van de Duitse inlichtingendienst. Danzij deze collaboratie kon de mode-ontwerpster volgens de journalist in het Ritz-hotel blijven wonen terwijl dat hotel destijds eigenlijk alleen bestemd was voor Duitse officieren. Chanel’s codenaam als spion zou Westminster zijn geweest.

- advertentie -

In Sleeping with the enemy schrijft Vaughan verder dat Chanel haar contacten met de nazi’s gebruikte om te proberen weer in het bezit te komen van haar wereldberoemde parfum Chanel No. 5. Dit parfum werd verspreid door de Joodse industriëlen Pierre en Paul Wertheimer. Chanel slaagde er echter niet in de rechten weer in bezit te krijgen. De Wertheimers waren met hun bedrijf op tijd uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Na de oorlog woonde Chanel negen jaar lang in Zwitserland. In 1954 keerde ze terug naar Parijs en heropende ze haar beroemde modehuis. Haar parfum Chanel No. 5 is nog altijd één van de best verkochte parfums ter wereld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: