Dark
Light

Compleet skelet mosasaurus onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd
Deel van het skelet van de mosasaurus (catawiki)
Deel van het skelet van de mosasaurus (catawiki)

Bij online veilinghuis Catawiki kan momenteel geboden worden op het vrijwel complete skelet van een mosasaurus. Wereldwijd slechts enkele complete skeletten van de Mosasaurus bekend.

De mosasaurus, een groot uitgestorven zeereptiel, leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. De zeeroofdieren konden tot zeventien meter lang worden. Het gebied rond het huidige Maastricht was in de tijd van de mosasaurus bedekt door een ondiepe zee. Op de bodem van die zee ontstond een pakket kalk waarin de skeletten van de zeereptielen bij hoge uitzondering als fossiel bewaard bleven. De mosasaurus wordt ook wel maashagedis genoemd. Het skelet dat geveild wordt is 3,6 meter lang en bevond zich vanaf de late jaren zeventig in de collectie van een Franse verzamelaar. Deze eigenaar overleed enige tijd geleden. Het skelet werd ooit gevonden in de fosfaatmijnen rond Khouribga in Marokko.

Nagenoeg compleet

Veilingmeester Wim van Stormbroek verwacht dat het skelet tussen de 22.500 en 30.000 euro op gaat brengen. Op dit moment is 6000 euro geboden. De veilingmeester:

“Het skelet is niet gerestaureerd, iets dat zeer gebruikelijk is bij dinosaurus fossielen omdat ze vaak niet volledig zijn en fragmenten missen. Het skelet uit de veilig is echter nagenoeg geheel compleet.”

De veiling sluit zondag. Het skelet van de mosasaurus is niet het enige object waarop geboden kan worden. De dinoveiling bevat in totaal 65 fossielen.

Informatie over de De mosasaurus bij Catawiki
Andere objecten in de dinoveiling

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×