CPN-voorman Marcus Bakker overleden

1 minuut leestijd
CPN-fractievoorzitter Marcus Bakker tijdens een debat in de Tweede Kamer (CC0 - Anefo - Bert Verhoeff)
CPN-fractievoorzitter Marcus Bakker tijdens een debat in de Tweede Kamer (CC0 - Anefo - Bert Verhoeff)

Voormalig CPN-voorman Marcus Bakker (86) is donderdag overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt.

Bakker was sinds de oorlogsjaren lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). Hij was één van de opkomende jongeren binnen de CPN in de periode dat de partij tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens de vele arrestaties veel leden verloor. In 1943 werd hij lid van de illegale CPN. Na de oorlog was hij redacteur bij het communistische blad De Waarheid, waarvan hij in 1953 hoofdredacteur werd. Ook was hij vanaf 1946 partijbestuurder van de CPN.

Bakker belandde in 1956 in de Tweede Kamer onder de Moskou-getrouwe partijleider Paul de Groot. Hij juichte het neerslaan van demonstraties toe uit solidariteit met de slachtoffers van de bloedige opstand in Poznan, de aanleiding van de Hongaarse Opstand.

Oorlogsspionnen

In 1958 schreef Bakker het ‘rooie boekje’ over de CPN in de oorlog. Daarin beschuldigde hij bekende partijleden van spionage-activiteiten en werden vier partijleden geroyeerd.

Bakker werd in 1963 fractieleider van de CPN en in 1977 partijleider. In 1982 droeg Bakker het leiderschap over aan Ina Brouwer. De CPN ging na het verlies van hun zetels over in GroenLinks. Toen die akkoord gingen met de NAVO-bombardementen zei hij zijn lidmaatschap op.

In 1983 verschenen Bakkers memoires Wissels – Bespiegelingen zonder berouw. Hierin bekritiseerde hij zijn eigen aandeel in de Koude Oorlog, maar betuigde hij daarvoor geen spijt.

De laatste jaren leed Bakker aan de ziekte van Parkinson. Hij is 86 jaar geworden.

Lees ook: Communistische Partij van Nederland (CPN) – Een korte geschiedenis
Boek: Marcus Bakker (1923-2009); communist en parlementariër

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×