Curia (Romeinse Senaat)

1 minuut leestijd
Marmeren vloer van de Curia Julia (CC BY 2.0 - Institute for the Study of the Ancient World - wiki)
Marmeren vloer van de Curia Julia (CC BY 2.0)

De Curia staat op het Forum Romanum en grenst aan het comitium (plein voor volksvergaderingen). Het huisvest het belangrijkste bestuurlijke orgaan van zowel de Romeinse Republiek als het Romeinse Keizerrijk: de Senaat.

De eerste Curia wordt volgens de Romeinse annalen in de 7de eeuw gebouwd door de legendarische Romeinse koning Tullus Hostilius. De eerste Curia wordt dan ook de Curia Hostilius genoemd.

Bouw Curia Julia

De Curia Hostilius heeft het zwaar te verduren in de laatste eeuw van de Romeinse Republiek. In 52 v.Chr. brandt het gebouw compleet af tijdens de rellen na de gewelddadige dood van de politicus Publius Clodius Pulcher.

Het duurt vier jaar voordat er weer een nieuwe Curia gebouwd kan worden. Gaius Julius Caesar laat in de nasleep van zijn oorlog met Pompeius vanaf 48 v.Chr. de nieuwe Curia bouwen op plaats van de afgebrande Curia Hostilius. Caesar zorgt ervoor dat dit nieuwe senaatsgebouw duidelijk laat zien wie er nu de baas in Rome is. Dit nieuwe gebouw krijgt daarom de naam Curia Julia, wat verwijst naar de patricische familie van de Julii (de Gens Iulia) waaruit Caesar zelf afkomstig is.

Onder Caesar’s geadopteerde zoon Augustus vindt in 29 v.Chr. de officiĆ«le inwijding van de Curia Julia plaats. Een tweetal grote branden in de eerste en derde eeuw n. Chr. richten grote schade aan de Curia Julia aan. Onder Diocletianus vinden de laatste grote herstelwerkzaamheden plaats en blijft de Curia Julia tot het einde van het West-Romeinse Rijk fungeren als senaatsgebouw.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×