De Deventer kunstenaarsfamilie Korteling

1 minuut leestijd

Landschap geschilderd door stamvader Korteling, 1836 – Afb: kortelingdeschilders.nl
In het Historisch Museum Deventer is tot en met begin september 2011 een tentoonstelling te zien over de schildersfamilie Korteling. Schilders van deze familie waren in de negentiende en twintigste eeuw prominent in Deventer aanwezig.

Stamvader van de familie is: Gerhard Korteling (1809-1888). In 1839 vestigde deze Korteling in de Smedenstraat in Deventer een schildersbedrijf. Gerhard Korteling was toen in Deventer al geen onbekende meer. Jaren eerder had hij, op 16-jarige leeftijd, als leerling van de Deventer Teekenacademie al een prijspenning gewonnen.



Het huis- en rijtuigschildersbedrijf dat hij aan de Smedenstraat vestigde, werd later overgenomen door zijn oudste zoon Willem. Diens zoon, Gerhard, had veel schildertalent. Zijn passie voor het schildervak werd hem echter wel fataal. Gerhard Korteling overleed op 26-jarige leeftijd aan een longontsteking die hij opgelopen had doordat hij veelvuldig in de winterse kou had zitten schilderen.

De tweede zoon van stamvader Korteling was Bartus Korteling (1853-1930). Deze telg van de creatieve familie werkte als tekenleraar aan de Rijkskweekschool, Rijks Hogere Burgerschool en aan de Avondteekenschool en had in die hoedanigheid veel invloed op de ontwikkeling van talent. Zijn zoon Willem Korteling was de eerste die in de familie fulltime kunstenaar werd. Hij schilderde veel landschappen, (bloem)stillevens en dieren en vond in brede kring, ook nationaal, waardering hiervoor.

In de tentoonstelling in het Historisch Museum Deventer ligt het accent op de werken van Bartus Korteling en diens zoon Willem. Naast de tentoonstelling is er een website gemaakt met daarop een overzicht van veel door de Kortelings gemaakte schilderijen. Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt daarnaast binnenkort een boek over de Deventer kunstenaarsfamilie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×