Dark
Light

Definitieve bescherming voor Sint-Rictrudiskerk in Woesten

Auteur:
1 minuut leestijd

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de definitieve bescherming ondertekend van de Sint-Rictrudiskerk in Woesten, een deelgemeente van Vleteren.

De vijftiende-eeuwse parochiekerk (1447) werd tijdens de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest. Alleen de huidige westtoren bleef overeind staan. Begin jaren twintig werd de gotische kerk heropgebouwd overeenkomstig de oorspronkelijke plannen, als “kwalitatieve wederopbouwarchitectuur met historiserende aanpak” naar een ontwerp van architecten Vercoutere uit Izegem. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

“Deze bescherming is er gekomen dankzij de uitzonderlijke architectuurhistorische waarde van deze parochiekerk. De imposante, stompe vijftiende-eeuwse westtoren is immers een typevoorbeeld van de kerkbouw van de kuststreek in die tijd, zijnde de regionale baksteengotiek.”

Ook het omliggende kerkhof is in de bescherming opgenomen. Het meubilair in de kerk dateert voor een groot deel uit de achttiende eeuw. Het behoud van dit meubilair is te danken aan de Mission Dhuicque, een commissie onder leiding van architect Eugène Dhuicque, die de stukken tijdens de Eerste Wereldoorlog demonteerde en in veiligheid bracht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×