Dark
Light

Deksteen hunebed D45 teruggeplaatst

Auteur:
1 minuut leestijd

Staatsbosbeheer heeft dinsdag de deksteen van hunebed D45 bij Emmen teruggeplaatst. De steen raakte afgelopen zomer zwaar beschadigd doordat onder het hunebed door vandalen een vuurtje was gestookt.

Door dit vuur ontstond er een grote barst in de steen van drie bij vier meter. Even werd gevreesd dat de deksteen van het megalitische monument onherstelbaar was beschadigd. Onderzoek van expert wees later echter uit dat reparatie toch mogelijk was.

De tien ton wegende deksteen is geplakt en met stalen pennen verstevigd. De reparatie heeft ongeveer twintigduizend euro gekost. De brandstichters die er voor zorgden dat de deksteen vernield werd, zijn overigens nooit gevonden.

Het was niet voor het eerst dat een hunebed schade opliep. De monumenten worden geregeld bezocht door vandalen en dieven. Eerder dit jaar werden alle bronzen informatieborden bij de hunebedden in Drenthe al verwijderd. Uit voorzorg, want de borden bleken interessant voor dieven. Verschillende informatieplaatjes waren gestolen en hierbij werden ook diverse keien beschadigd. Niet alleen dieven zijn een gevaar voor de hunebedden. Om de zoveel tijd worden sommige van de oude monumenten ook besmeurd met graffiti.

https://youtu.be/VSOkzNSuFZ4

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×