Dark
Light

Hoop voor vernield hunebed bij Emmen

2 minuten leestijd

Een hunebed bij Emmen is deze week door vernieling zwaar beschadigd geraakt. Staatsbosbeheer, de beheerder van hunebed D45, denkt dat het megalitische monument toch gerepareerd kan worden. Dit met behulp van stalen pennen en speciale lijm.

Het monument in de Emmerdennen, een bosgebied bij Emmen, werd deze week bezocht door vandalen. Onder de deksteen van het hunebed werd een vuurtje gestookt. Door dit vuur ontstond er een grote barst in de deksteen van drie bij vier meter. De vernieling werd woensdag ontdekt door een wandelaar. Experts hebben vervolgens bekeken of en hoe het monument eventueel gerepareerd kan worden. Volgens de experts is reparatie mogelijk. Geschat wordt dat de reperatiekosten minimaal vijftienduizend euro zullen bedragen. Boswachter Geerling Kruidhof van Staatsbosbeheer:

“De schade is groot. De bovenste steen, van vier meter lang en drie meter breed, is gescheurd en naar beneden gevallen. Ik ben enorm geschrokken van wat ik aantrof. […] Het is een onverantwoordelijke vernieling, want er had een groot ongeluk kunnen gebeuren. Er spelen regelmatig kinderen onder de steen.”

Staatsbosbeheer onderzoekt momenteel samen met de provincie Drenthe, gemeente Emmen en de Rijksoverheid of er geld beschikbaar is voor de reparatie. Staatsbosbeheer over het herstel van het monument:

“De experts hebben vastgesteld dat reparatie van het kapotte hunebed in principe mogelijk is. Een team van deskundigen, bestaande uit een archeoloog, een architect en een restauratie-advies bureau, stellen voor om de stenen met grote stalen pennen aan elkaar te zetten. Een speciale lijm kan gebruikt worden om de stenen aan elkaar te plakken. De stalen pennen zullen de daadwerkelijke steun moeten geven. De reparatie zal ter plekke moeten gebeuren.”

Het hunebed wordt vanaf volgende week uitvoerig onderzocht. Als de herstelwerkzaamheden doorgaan zal dit in de eerste weken van september plaatsvinden. Tot die tijd is het hunebed niet toegankelijk.

Hunebed

De Papeloze Kerk (D49)
Het is niet voor het eerst dat een hunebed wordt bezocht door vandalen en dieven. Eerder dit jaar werden alle bronzen informatieborden bij de hunebedden in Drenthe al verwijderd. Uit voorzorg, want de borden bleken interessant voor dieven. Verschillende informatieplaatjes waren gestolen en hierbij werden ook diverse keien beschadigd. Niet alleen dieven zijn een gevaar voor de hunebedden. Om de zoveel tijd worden sommige van de oude monumenten ook besmeurd met graffiti.

Het Drentse PvdA-statenlid Albert Huizing kwam enkele maanden geleden nog met een rigoureuze oplossing. Hij stelde toen voor om hunnebedden die een groot risico lopen beschadigd te worden te bedekkken met een laag zand.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×