Dark
Light

Delftse archeoloog bij opgravingen keizerlijke grond in China

1 minuut leestijd
Opgegraven porselein uit Jingdezhen (Prinsenhof)
Opgegraven porselein uit Jingdezhen (Prinsenhof)

De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma is op uitnodiging van de Jingdezhen in China momenteel aanwezig bij een opgravingen op het terrein van de keizerlijke porseleinovens in die stad.

Steven Jongma in zijn werkput op de Imperial Kiln Site (Prinsenhof)
Steven Jongma in zijn werkput op de Imperial Kiln Site (Prinsenhof)
Volgens het Prinsenhof-museum in Delft is de aanwezigheid van Jongma bijzonder omdat er maar zelden westerse archeologen bij dit soort opgravingen aanwezig zijn. De Delftse archeoloog is uitgenodigd vanwege een samenwerking tussen de keramieksteden Delft en Jingdezhen.

Jingdezhen staat wereldwijd bekend als de hoofdstad van het porselein. Meer dan duizend jaar geleden werd hier het porselein uitgevonden en tot in de negentiende eeuw werd hier, in een speciale afgesloten wijk, keizerlijk porselein geproduceerd. Steven Jongma mag nu archeologisch onderzoek doen op dit voormalig keizerlijk grondgebied.

Jongma was van te voren benieuwd naar de ‘archeologische mores’ in China.

“Er zijn veel landen waar de ‘echte archeologen’ alleen aan de rand van de put zitten, maar ik sjouw graag zelf met grond”

Inmiddels graaft hij dagelijks met zijn handen in de heilige grond. Dat graven bestaat uit het ‘uittroffelen’ van een dik pakket afval uit de Ming-dynastie (1368-1644), met daarin zowel kwaartkokers (bakvormen) als scherven keizerlijk porselein. Naast archeologisch werk geeft Jongma lezingen in het Jingdezhen Ceramic Institute en bezoekt hij andere interessante opgravingen en keramiekmusea in Jingdezhen.

Het wereldberoemde Delfts Blauw is in de zeventiende eeuw ontstaan als kopie van het porselein uit Jingdezhen. Sinds enkele jaren is er hernieuwd contact tussen beide keramieksteden. In 2010 tekenden de burgemeesters van Delft en Jingdezhen een Memorandum of Understanding om culturele, educatieve en economische uitwisseling te stimuleren. Een recent resultaat van deze samenwerking is ‘The Blue Revolution’, een tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft en het Imperial Porcelain Museum Jingdezhen.

×