Dark
Light

Deventer als handelsstad aan de IJssel

1 minuut leestijd

ngbord van Deventer koek Jb. Bussink, ca. 1910 – Foto’s: Historisch Museum Deventer
In een nieuwe vaste expositie vertelt het Historisch Museum Deventer de komende tijd hoe Deventer zich ontwikkelde tot een bloeiende stad.

De nieuwe expositie geeft de bezoeker onder meer een idee van hoe het er in Deventer als Hanzestad aan de IJssel aan toe ging. Internationale producten als hout, wollen stof (laken), zout, graan, specerijen, stokvis en haring komen af en aan. De Brink was het bruisende economische centrum. De Waag, waar het museum in is gevestigd, vormde zelf het symbool van die grote handelsbloei.

Aan de hand van een audiotoer kunnen museumbezoekers straks allerlei achtergrondverhalen beluisteren. Bijvoorbeeld over



Abraham Beerstraten, Gezicht op de Brink met de Waag, 1665

de stokvis, de Deventer muntslag en de lange koopmansgilderol.

Van Deventer koek tot Auping

Het geheime recept van Deventer koek is vanaf de vijftiende eeuw vermaard en veel geëxporteerd. De stad was vroeger echter ook bekend om zijn Deventer tapijt. Ankersmit produceerde katoenen stoffen die de hele wereld over gingen. De ijzergieterij van Nering Bögel was een belangrijk werkgever. Ook de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek van Hendrik Burgers, de beddenfabriek van Auping en de blikfabriek van Thomassen & Drijver hadden landelijk veel succes.

Aan de hand van Deventer affiches van de ontwerper Frans Mettes wordt in het trappenhuis van het museum ook nog een beeld gegeven van de historie van de Deventer handel en industrie.

In het verlengde van de tentoonstelling presenteert Historisch Museum Deventer ook een nieuwe website: www.deventeropdekaart.nl. Via een stadskaart kan men op de deze site allerlei verhalen over historische plekken in de stad lezen.

De tentoonstelling is vanaf 10 december te bezoeken

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×