‘Dieet prehistorische mens uitgebreider dan gedacht’

1 minuut leestijd

Onderzoekers van het Italiaanse Instituut voor Prehistorie hebben zetmeelkorrels gevonden op ongeveer 30.000 jaar oude slijpstenen. Ze concluderen hieruit dat de mens in de prehistorie meer plantaardig voedsel gebruikte dan tot op heden werd gedacht.

De prehistorische mens wordt vaak gepresenteerd als de typische carnivoor. Mogelijk had hij echter een veel gebalanceerder dieet dat niet hoofdzakelijk steunde op dierenvlees. Op slijpstenen hebben wetenschappers sporen



van onder meer oeverplanten en varens, planten met een relatief hoog percentage zetmeel, aangetroffen.

De sporen werden ontdekt op ongeveer 30.000 jaar oude slijpstenen die eerder gevonden zijn in Rusland, Italië en Tsjechië. Wetenschappers namen meestal aan dat het dieet van de paleolithische Europese mens voornamelijk gebaseerd was op dierenvlees en vet. De vondst van deze zetmeelkorrels op de van verschillende locaties afkomstige slijpstenen, wijst er volgens de onderzoekers echter op dat dit dieet diverser was. De prehistorische mens at volgens hen niet zelden, maar geregeld plantaardig voedsel.

Door de wortels van de planten te vermalen zou de prehistorische mens een soort bloem hebben gecreëerd. Vervolgens zou hier een soort plat brood mee gemaakt zijn. Het bloem kon ook bewaard worden en op een later tijdstip, bijvoorbeeld in een periode van voedselschaarste, gebruikt worden.

De onderzoekers van het Italiaanse Instituut voor Prehistorie hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×