Dochter (77) bezoekt na 70 jaar graf van vader

Zeventig jaar nadat haar vader naar het front vertrok, bezoekt Lidia Jakovleva op 3 mei eindelijk zijn graf. De Russische vrouw (77) hoorde pas onlangs dat haar vader in Leusden begraven ligt.

Lidia is één van negen nabestaanden van Sovjetsoldaten die worden herenigd met hun lang vermist gewaande familielid. Zij bezoeken voor het eerst het Russisch Ereveld in Leusden. Lidia’s vader, Dmitri Kolynin, werd daar met 864 andere oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog herbegraven, maar hun families werden daar nooit van op de hoogte gebracht.

Pas in 2000 slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding erin families van in Leusden begraven Sovjetsoldaten te informeren over hun lot. Sindsdien zijn enkele tientallen kinderen naar het graf van hun vader op het ereveld gereisd. De reis wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Russisch Ereveld, die graven ter adoptie uitgaf en sponsors zocht.

Reiding publiceerde afgelopen maand een boek over zijn zoektocht, Kind van het Ereveld. Het boek was binnen twee weken toe aan een tweede druk. Tijdens het grafbezoek worden beelden gemaakt voor een documentaire.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: