Dochter (77) bezoekt na 70 jaar graf van vader

Russisch Ereveld bij Leusden – Foto: Gijs Dragt
Zeventig jaar nadat haar vader naar het front vertrok, bezoekt Lidia Jakovleva op 3 mei eindelijk zijn graf. De Russische vrouw (77) hoorde pas onlangs dat haar vader in Leusden begraven ligt.

Lidia is één van negen nabestaanden van Sovjetsoldaten die worden herenigd met hun lang vermist gewaande familielid. Zij bezoeken voor het eerst het Russisch Ereveld in Leusden. Lidia’s vader, Dmitri Kolynin, werd daar met 864 andere oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog herbegraven, maar hun familieswerden daar nooit van op de hoogte gebracht.

- advertentie -

Pas in 2000 slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding erin families van in Leusden begraven Sovjetsoldaten te informeren over hun lot. Sindsdien zijn enkele tientallen kinderen naar het graf van hun vader op het ereveld gereisd. De reis wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Russisch Ereveld, die graven ter adoptie uitgaf en sponsors zocht.

Reiding publiceerde afgelopen maand een boek over zijn zoektocht, Kind van het Ereveld. Het boek was binnen twee weken toe aan een tweede druk. Tijdens het grafbezoek worden beelden gemaakt voor een documentaire, die op 4 mei vanaf 17.05 uur door de NCRV op Nederland 2 wordt uitgezonden. Het programma Schepper & Co volgt nabestaanden van Sovjetsoldaten voor en tijdens hun bezoek aan Leusden. Een cameraploeg maakte eerder beelden van Lidia in haar woonplaats Veliki Novgorod.

Remco Reiding te gast bij Pauw & Witteman:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier