Het Drents Museum in Assen heeft een sleutelwerk in het vroege oeuvre van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. Het gaat om een aquarel op papier met de titel Landschap met een boerderij. Het is volgens het museum het enige bekende Drentse werk in een privécollectie dat nog op de markt kon komen.
Van Gogh maakte het werk in 1883 tijdens zijn verblijf in Drenthe. De aquarel toont een kleine boerderij of hut, midden in een open veld. De kunstenaar schilderde het natte, verlaten landschap in “vibrerende roestkleuren en lilatinten”. Het werk heeft een afmeting van 24 bij 35,5 centimeter.
De aquarel maakte de afgelopen veertig jaar onderdeel uit van een Canadese familiecollectie en was in die periode zelden te zien voor het grote publiek. Volgens het Drents Museum is op het werk al iets te zien van de ontwikkeling van de kunstenaar in de richting van de expressieve Franse meesterwerken die hem later tot een zeer geliefd kunstenaars zouden maken. Met de aankoop van dit bijzondere werk heeft het Drents Museum in totaal drie Van Goghs in de collectie.
Een nieuwe stijl
In Drenthe schilderde Vincent van Gogh figuren, boerenhuizen en turfbulten die dan vaak in contrast stonden met het kale landschap, tegen de ondergaande zon. Hij bezocht onder meer Hoogeveen, Nieuw- Amsterdam/Veenoord en Zweeloo. De kunstenaar, die in deze periode op zoek was naar een eigen stijl, werkte niet vaak met aquarelverf, maar om de kleur en de sfeer van het natte herfstlandschap weer te geven, bleek dit wel een handige techniek.
De drie maanden die Van Gogh in Drenthe doorbracht waren volgens het museum belangrijker voor de ontwikkeling van de kunstenaar dan tot nu toe gedacht. Hoofdconservator Annemiek Rens:
De aquarel breekt met de gedachte dat de Drentse tijd donker en van weinig betekenis was. Het laat zien dat het hier juist gaat om een periode vol inspiratie, kleur en belofte.
Het aangekochte werk was afgelopen jaar al in Assen te zien in de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe. Volgens de samenstellers was de aquarel “de grote verrassing” van die expositie.