Drie tradities op lijst immaterieel erfgoed

Boxmeerse Vaart – Foto: CC/Wim Goossens
Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat is zaterdag bekendgemaakt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

In 2003 namen de landen die zijn aangesloten bij Unesco een verdrag aan om het immaterieel erfgoed te gaan beschermen om de culturele diversiteit in de wereld te waarborgen.


- advertentie -
Bloemencorso van Zundert, 1956 – Foto: CC/Archief Stichting Bloemencorso Zundert

Met name landen die veel verhalen, feesten, rituelen en gebruiken, volkskennis (zoals kennis van geneeskrachtige kruiden), en ambachten hebben, hebben zich voor het verdrag ingezet.

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens het ministerie een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zal de overheid er zich voor inzetten om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

Nederland ondertekende enige tijd geleden het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarmee is er in Nederland voortaan niet alleen oog voor materieel erfgoed, maar ook voor immaterieel erfgoed. Ineke Strouken, directeur van het VIE:

Met de ondertekening van het verdrag heeft Nederland er een nieuwe tak van erfgoed bijgekregen: de tradities en rituelen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het zijn tradities waar mensen zich actief mee bezig houden en de bescherming er van is een vak apart. De betrokken organisaties konden zelf hun traditie voordragen voor plaatsing op de inventaris. Een commissie heeft de aanvragen getoetst en er drie op de inventaris geplaatst.

De drie tradities die nu officieel erkend zijn als immaterieel cultureel erfgoed zijn het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart (een eeuwenoude Heilig Bloedprocessie ter herinnering aan een wonder) en de Sint Maartensviering in Utrecht. Later zullen er nog meer tradities en gebruiken worden opgenomen op de lijst. Verzoeken voor opname kunnen ingediend worden bij de vereniging.

GahetNAHet Nationaal Archief heeft deze week 370.000 beelden van…
Little Nemo in Google-landHet is maandag precies 107 jaar…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier