In Groenlo wordt dit weekend de Slag om Grolle van 1627 herdacht en nagespeeld. De Spaanse ambassadeur in Nederland zal die herdenking bijwonen.
Groenlo (of Grolle) werd in 1627, na een beleg van ruim een maand, door Frederik Hendrik (1584-1647) op de Spanjaarden veroverd. Het was het eerste grote wapenfeit van de jongste zoon van Willem van Oranje. Eerder had de prins al wel als staflid van zijn halfbroer Maurits van Oranje deelgenomen aan onder meer de Slag bij Nieuwpoort. Bij Grolle vestigde Frederik Hendrik echter voor het eerst zijn naam als ‘stedendwinger’. In de jaren hierna wist hij ook steden als ‘s-Hertogenbosch, Roermond, Maastricht, Breda en Venlo op de Spanjaarden te veroveren en vestigde hij zijn naam als stedendwinger definitief.
Om Grolle werd vaker gevochten. In 1597 wist Prins Maurits al eens een Spaans garnizoen uit de stad te verjaren. Enkele jaren later (1606) werd de stad echter weer ingenomen door de Spanjaarden, onder leiding van de Italiaanse generaal Ambrogio Spinola. Nadat Frederik Hendrik de stad in 1627 had ingenomen zou Grolle tot het eind van de Tachtigjarige Oorlog in Staatse handen blijven. De slag en het beleg om Grolle werden door Joost van den Vondel bezongen en Hugo de Groot schreef er het werk Obsidia Grollae over.
Reënactment
De belegering van Grolle tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt in het Achterhoekse Groenlo om de twee jaar nagespeeld door een groot aantal zogenaamde re-enactors (acteurs). In 2010 wordt dit evenement gehouden van 22 tot en met 24 oktober. Aan het driedaagse evenement doen dit keer bijna duizend re-enactors mee. Op iedere dag zullen de re-enactors het op het slagveld tegen elkaar opnemen. Bezoekers kunnen zien hoe de Hollanders, onder leiding van Frederik Hendrik, stukje bij beetje dichter bij de Spaanse stellingen komen en daar fel strijd leveren.
Na de gevechten trekken de re-enactors zich terug en kunnen bezoekers een beeld krijgen van het leven in het kamp. Niet alle acteurs zijn dus verkleed als soldaten. Er zijn ook bijvoorbeeld bedelaars, handelaren, troubadours, zwervers en kinderen.
Het kampement van de re-enactors wordt zondag bezocht door Juan Prat Y Col, de Spaanse ambassadeur in Nederland. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.slagomgrolle.nl
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Gelderland