Duizenden jaren oude doodskist door de CT-scan

1 minuut leestijd

Met behulp van een medische scanner van Philips zijn onderzoekers er vandaag in geslaagd 3-dimensionale-beelden te maken van een mummie van meer dan 3000 jaar oud.

De beelden zijn in Chicago gemaakt. Daar werd een rijkelijk bewerkte doodskist van de Egyptische vrouw Meresamun door een hightech medische CT scanner van Philips gehaald. Vermoedelijk was deze Meresamun rond het jaar 800 voor Christus priesteres in een tempel in Thebes. Haar doodskist is altijd intact en gesloten gebleven, maar gaf haar inhoud dankzij de moderne technieken van vandaag dus prijs.

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de computertomografie (CT) scantechnologie, die ook wordt gebruikt ter ondersteuning van de diagnose en behandeling van levende patiënten, konden onderzoekers de wereld nu voor de allereerste keer opmerkelijke 3D-beelden tonen van een vrouw die goed behouden in de beschilderde doodskist ligt.

Met behulp van een Philips 256-slice Brilliance iCT-scanner waren ze in staat duizenden beelden te verzamelen. Daarmee konden ze zeer gedetailleerde 3D-beelden samenstellen zonder de fragiele overblijfselen bloot te stellen aan invloeden van buitenaf.

X-ray ogen

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Een beeld van de scan van de mummie van Merasamun.

De technologie stelde de onderzoekers in staat ‘door de doodskist heen’ naar de mummie te kijken, die nog altijd in haar lagen van linnen banden gewikkeld was. De scanner kan elke laag ‘afpellen’ om uiteindelijk het skelet van de vrouw te onthullen, inclusief de stenen die in haar oogkassen lijken te liggen en de overblijfselen van haar inwendige organen.

Emily Teeter, P.h.D., Egyptoloog aan het Oriental Institute van de Universiteit van Chicago: “Het is ontzettend enerverend om dit te kunnen zien. De mummie ligt nog steeds in de kist. Het is net alsof je X-ray ogen hebt. Je kunt de relatie tussen de kist en de hoeveelheid gebruikte linnen zwachtels tot in detail zien.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×