Earthrise (en het nut van ‘vrije beleidsruimte’)

2 minuten leestijd
Earthrise (aardopkomst) is een foto van de Aarde, gemaakt in 1968 door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie.
Earthrise (aardopkomst), de foto van de aarde, gemaakt in 1968 door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie.

De maker van deze wereldberoemde kleurenfoto van de aarde, die opkomt boven de horizon van de maan, is dit jaar overleden, zo hoorde ik op Radio 1. William Anders heette hij. Hij was astronaut in de Apollo 8, de eerste raket die met een bemanning in een baan rond de maan vloog.

De foto werd genomen vanuit die baan om de maan, op 24 december 1968 om 16:39:39.3 UTC met een Hasselblad 500 EL, die grondig was aangepast, met een elektrisch filmtransport. De camera had als zoeker een simpele ring, in plaats van de standaard spiegelreflex beeldzoeker, en was geladen met een 70 mm ektachrome film, ontwikkeld door Kodak. Anders had daarvóór het oppervlak van de maan gefotografeerd in zwart-wit met een 250 mm lens. Deze lens gebruikte hij vervolgens voor zijn Earthrise foto’s. Eerst in zwart-wit, en daarna ook in kleur.

Anders: “Oh my God! Look at that picture over there! There is the Earth coming up! Wow, that’s pretty.’
Borman: “Hey, don’t take that, it’s not scheduled.” (joking)
Anders: (laughs) “You got a color film, Jim? Hand me that roll of color quick, would you…”
Lovell: “Oh man, that’s great!

Dit gesprek tussen William Anders, Frank Borman en Jim Lovell werd nota bene opgenomen tijdens het maken van de Earthrise foto’s, en is nu, dankzij de NASA, terug te luisteren:

Ongepland

Hasselblad 500 EL camera
Hasselblad 500 EL camera
William Anders kwam overigens aan zijn eind omdat hij in zijn éénpersoons-vliegtuigje in een meer stortte. Hij was inmiddels negentig jaar. Van vliegen kon hij blijkbaar niet genoeg krijgen. Hij heeft zich letterlijk doodgevlogen. Wat buiten die kleurenfoto, die zelfs op een postzegel eindigde, memorabel is en blijft, is dat het nemen van die Earthrise foto’s niet in het draaiboek stond. Het mooiste voorbeeld dat ik ken van het cruciale nut en de noodzaak van ‘vrije beleidsruimte’. Over ruimte gesproken…

En ook het enige voorbeeld, dat ik ken, van een onberaamde vondst, waar een geluidsopname van werd gemaakt.

De allereerste foto van de aarde gemaakt vanuit ruimteschip in een baan om de maan, genomen kort voor de iconische Earthrise-foto door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie in 1968 - NASA Apollo Archive
De allereerste foto van de aarde gemaakt vanuit ruimteschip in een baan om de maan, genomen kort voor de iconische Earthrise-foto door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie in 1968 – NASA Apollo Archive

Pek van Andel (1944) is medisch onderzoeker, vooral bekend om zijn onderzoek naar serendipiteit. In 1992 kreeg hij de Wubbo Ockels prijs voor zijn kunsthoornvlies, dat in India nog steeds geïmplanteerd wordt, en in 2000 een Ig Nobelprijs voor zijn iconoclastische MRI-scans van de humane coïtus. 'Love between the magnets', noemde Science zijn studie één week na publicatie ervan in het BMJ.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×