Het Historisch Museum Ede brengt de komende maanden met een speciale tentoonstelling een ode aan de postbode.
Voor de tentoonstelling is een film gemaakt waarin vijf gepensioneerde postbodes terugkijken op hun werkzame leven en vertellen hoe het vroeger ging. Zo zegt één van de postbodes in de film bijvoorbeeld:
“Een leuk vak. Je had veel contact met de mensen en je was zo vrij als een vogel in de lucht. Je werk werd erg gewaardeerd. Aan het eind van het jaar kreeg je soms een flesje wijn of een krentenbrood.”
De positie van de postbode is in de loop der tijd veranderd. Vroeger was de postbode in zijn karakteristieke grijze PTT-uniform voor veel gezinnen een vertrouwd figuur. Per fiets of met de postkar bracht hij – en later zij – niet alleen brieven, pakjes en telegrammen rond, maar verkocht hij ook postzegels en briefkaarten aan de deur en was zelfs bevoegd tot het uitbetalen van de AOW. Het Historisch Museum Ede:
“Het kwam ook voor dat bewoners van het platteland hun moeizaam opzij gelegde spaarcentjes toevertrouwden aan de postbode, die dat geld vervolgens op hun spaarbankboekje ‘in de stad’ zette. Als dank voor de prima service mocht de postbode vaak aanschuiven voor een kopje koffie of een borreltje.”
Vandaag de dag komen de postbodes geregeld in het nieuws omdat er banen op de tocht staan. Veel post wordt tegenwoordig digitaal verstuurd, bijvoorbeeld via e-mail, twitter en Facebook. Historisch Museum Ede:
“Met de tentoonstelling willen we die in hun bestaan bedreigde postbezorgers een hart onder de riem steken en er voor zorgen dat de markante figuur van de postbode in ieder geval in beeld en geluid blijft voortleven.”
Als steun voor de met ontslag bedreigde postbodes van nu is in de expositieruimte van het Historisch Museum op het Museumplein in het centrum van Ede een zogenaamde ‘knuffelwand’ opgezet. Bezoekers kunnen hier onder meer door middel van tekst en foto’s hun waardering uiten voor de postbezorgers. De tentoonstelling, getiteld De postbode vertelt, loopt van 11 juni tot en met 23 oktober 2011.