Dark
Light

Elisabeth Leijnse winnaar Biografieprijs 2016

Cécile en Elsa, strijdbare freules
Auteur:
1 minuut leestijd
Cecile en Elsa
Cecile en Elsa

Elisabeth Leijnse is de winnaar van de Biografieprijs 2016. De schrijfster ontving de prijs dinsdagavond uit handen van prins Pieter Christiaan. De Biografieprijs is een tweejaarlijkse literaire prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse
Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse
Elisabeth Leijnse ontving de prijs voor haar biografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules, over twee adellijke zussen die in hun jeugd innig verbonden zijn maar elkaar in het volwassen leven vaak bittere verwijten maken over gemaakte keuzes. De jury over het winnende boek:

“Alle voorwaarden waren aanwezig voor een prachtige biografie van deze zusjes: een overstelpende hoeveelheid documentatie, een uitgebreid netwerk van interessante en nu nog bekende kunstenaars, dramatische gebeurtenissen te over en een lang leven. Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een ‘pageturner’ te noemen.”

Aan de Biografieprijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs is gewonnen door Jeroen van den Biggelaar voor zijn masterscriptie Moderne architectuur van korte duur. Vier cases van vroeg gesloopte bouwwerken uit de jaren zeventig. De jury:

“Een pleidooi voor het behoud van deze verdwenen gebouwen en het belang van hun architecten. Dit pleidooi is warm, maar tegelijk ook genuanceerd. Nergens wordt het gelijkhebberig of drammerig. En dat is knap.”

Van den Biggelaar – verbonden aan de Universiteit Utrecht – ontvangt een auteurscontract bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van 5.000 euro.

Boek: Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×