Dark
Light

Erfgoedvereniging: breng ‘Monsieur Cannibale’ naar Rijksmuseum

1 minuut leestijd
'Monsieur Cannibale' in de Efteling
'Monsieur Cannibale' in de Efteling (CC BY-SA 2.0 - HD MediaGroep - Flickr)

Als het aan Erfgoedvereniging Heemschut ligt wordt het beeld van Monsieur Cannibale dat binnenkort wordt verwijderd uit attractiepark de Efteling, overgedragen aan het Rijksmuseum Amsterdam. Volgens de vereniging vormt het beeld “een belangrijk onderdeel van onze recente geschiedenis”.

De afgelopen jaren werd geregeld kritiek geuit op de attractie, die bestaat uit een aantal kookpotten met daarbij een beeld van een schaars geklede zwarte kannibaal met een pollepel door zijn neus. Op social media lieten verschillende bezoekers weten de attractie racistisch te vinden. En in 2014 verscheen een artikel in The Wall Street Journal waarin gewezen werd op de vermeende racistische kenmerken.

Juli vorig jaar maakte de Efteling bekend het beeld te verwijderen en de kookpotten te vervangen door handelsschuitjes. Of dit gebeurde vanwege de kritiek is niet bekend. Erfgoedvereniging Heemschut spreekt van “belangrijk erfgoed” dat duidelijk maakt hoe snel het denken over racisme en kolonialisme in het huidige Nederland verandert. De vereniging vindt het daarom een goed idee het beeld van de kannibaal op te nemen in de collectie van het Rijksmuseum. Heemschutdirecteur Karel Loeff:

“De maatschappelijke discussie over deze attractie en specifiek dit beeld sluiten aan op de aandacht van het museum voor het slavernijverleden en inclusiviteit. Opname in de collectie ontzorgt de Efteling en maakt het mogelijk dat de maatschappelijke (inter)nationale discussie die rond dit onderwerp gaande is op de juiste plek en in de juiste context kan worden geduid en voortgezet. Het zou raar zijn als dit beeld in het depot van de Efteling zou verdwijnen of vernietigd zou worden”.

De Efteling lijkt echter niet van plan de kokende kannibaal af te staan aan het Rijksmuseum. Tegenover Nu.nl laat het attractiepark weten te willen voorkomen dat objecten “een eigen leven gaan leiden buiten de context van de Efteling”.

×