Euromast hoogste rijksmonument van Nederland

1 minuut leestijd

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de Euromast in Rotterdam woensdag aangewezen als rijksmonument. De 185 meter hoge is daarmee het hoogste rijksmonument van Nederland.

De Euromast bestaat donderdag precies vijftig jaar. Prinses Beatrix opende de door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant ontworpen toren op 25 maart 1960. Maaskant ontwierp de toren als blikvanger voor de Eerste Floriade die in het Park bij de Maastunnel gehouden werd.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is van mening dat de Euromast door de hoogte, vorm en ligging een grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde heeft. “De Euromast staat symbool voor een moderne attractietoren gericht op vermaak van een groot publiek. Hij herinnert aan de opkomende populaire cultuur, aan dagrecreatie en massaconsumptie in een groeiende welvaartsstaat. Daarmee is deze topattractie een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode”, aldus de rijksdienst in een persbericht.


De bouw van de Euromast duurde veertien maanden. Toen hij klaar was, was de de toren 107 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Rotterdam. Architect Hugh Maaskant leverde een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerde Rotterdam. Hij ontwierp niet alleen de Euromast, maar ook onder meer het Groothandelsgebouw en de Zuidpleinflat. Deze twee gebouwen zijn sinds kort eveneens rijksmonumenten.

Op de Euromast werd in 1970 een 85 meter hoge opbouw geplaatst: de Space Tower. Enkele jaren daarvoor was besloten de toren te verhogen omdat gevreesd werd dat deze, door de bouw van de nabijgelegen Medische Faculteit, haar hoogte bezoekers niet meer zou imponeren. De Space Tower bestaat uit een stalen cilinder met een hier omheen draaibare klimmende cabine. Na plaatsing van de Space Tower was de Euromast 185 meter hoog en daarmee weer het hoogste bouwwerk van Nederland.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×