Dark
Light

Filmmaker George Sluizer (82) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
George Sluizer
George Sluizer (CC BY 3.0 - Martijn Savenije - wiki)

De Nederlandse filmregisseur en producer George Sluizer is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden.

George Sluizer
George Sluizer (CC BY 3.0 – Martijn Savenije – wiki)
Hij was de zoon van de George Sluizer die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte voor Radio Vrij Nederland.

Zelf ging Sluizer na de oorlog studeren aan de filmschool van Parijs tussen 1954 en 1956. Ook deed hij ervaring op als regieassistent bij Michael Anderson en Bert Haanstra. Met steun van laatstgenoemde maakte Sluizer in 1961 de korte film De lage landen (ook beken als Land uit mensenhanden).

Zijn debuut voor wat betreft de lange film maakte Sluizer in 1972 met João en het mes. In 1988 maakte hij naam met de film Spoorloos, naar het boek Het gouden ei van Tim Krabbé. De hoofdrol in deze film werd vertolkt door Johanna ter Steege. Hierna vertrok Sluizer naar de Verenigde Staten waar hij een Engelstalige versie van Spoorloos maakte onder de titel The Vanishing.

In 1993 werkte de Nederlander aan de film Dark Blood toen hoofdrolspeler Riber Phoenix plotseling overleed aan een overdosis drugs. De film werd stopgezet en uiteindelijk niet afgemaakt, wat een grote teleurstelling voor de regisseur was omdat de film zijn grote doorbraak had moeten zijn. Twee jaar geleden maakte Sluizer de film alsnog af, door de ontbrekende scènes te vervangen door een voice-over.

GTrailer van ‘Spoorloos’ (1988)

×