Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Filmopnamen dichter Victor van Vriesland opgedoken

1 minuut leestijd

Victor van Vriesland
Onlangs zijn er onbekende filmbeelden opgedoken van dichter en letterkundige Victor E. van Vriesland (1892-1974). Dat meldt zijn biograaf Rob Groenewegen.

Het gaat om beelden die in januari 1971 zijn gemaakt door amateurfilmer Binne Groenier, een stiefzoon van de dichter. Ze werden onlangs gevonden in een broodtrommel uit grootmoeders tijd. De beelden zijn geschoten in Van Vrieslands woning aan de Weesperzijde in Amsterdam. In de film zijn naast Van Vriesland zelf ook zijn echtgenote Adrienne Canivez, zijn kinderen Johan en Aline van Vriesland, de filmer Pieter Verhoeff en diens toenmalige echtgenote Germaine Groenier, en van Vrieslands secretaresse Maartje de Wilde te zien.

De filmbeelden zijn inmiddels gedigitaliseerd en zullen te zijner tijd vrijgegeven worden. Rob Groenewegen promoveerde op de biografie van de Rotterdamse auteur Jo Otten. Een handelseditie van dit proefschrift verscheen onder de titel Te leven op duizend plaatsen.

Rob Groenewegen heeft zich toegelegd op het verrichten van cultureel en literair-historisch onderzoek en is tevens actief als tekstschrijver en tekstrevisor. Werkt aan een biografie van Victor E. van Vriesland.

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: