Dark
Light

Filmopnamen dichter Victor van Vriesland opgedoken

1 minuut leestijd

Victor van Vriesland
Onlangs zijn er onbekende filmbeelden opgedoken van dichter en letterkundige Victor E. van Vriesland (1892-1974). Dat meldt zijn biograaf Rob Groenewegen.

Het gaat om beelden die in januari 1971 zijn gemaakt door amateurfilmer Binne Groenier, een stiefzoon van de dichter. Ze werden onlangs gevonden in een broodtrommel uit grootmoeders tijd. De beelden zijn geschoten in Van Vrieslands woning aan de Weesperzijde in Amsterdam. In de film zijn naast Van Vriesland zelf ook zijn echtgenote Adrienne Canivez, zijn kinderen Johan en Aline van Vriesland, de filmer Pieter Verhoeff en diens toenmalige echtgenote Germaine Groenier, en van Vrieslands secretaresse Maartje de Wilde te zien.

De filmbeelden zijn inmiddels gedigitaliseerd en zullen te zijner tijd vrijgegeven worden. Rob Groenewegen promoveerde op de biografie van de Rotterdamse auteur Jo Otten. Een handelseditie van dit proefschrift verscheen onder de titel Te leven op duizend plaatsen.

Rob Groenewegen heeft zich toegelegd op het verrichten van cultureel en literair-historisch onderzoek en is tevens actief als tekstschrijver en tekstrevisor. Groenewegen promoveerde in 2011 op een biografie van J.F. Otten. Vorig jaar verscheen zijn biografie van Victor E. van Vriesland.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×