Acteerprestaties van dichter Victor E. van Vriesland

In het Stadsarchief van Rotterdam blijken zich unieke bewegende beelden te bevinden die door een vooralsnog onbekende cameraman zijn geschoten aan de burelen van de Nieuwe Rotterdamsche Courant in de Rotterdamse Witte de Withstraat.

De film heeft een lengte van circa 20 minuten, is avantgardistisch van opzet en kreeg als titel Redacteuren zien u aan. Het bonte geheel moet in 1931 of 1932 zijn opgenomen.

Voorzover er in deze curieuze film al sprake kan zijn van een hoofdrol, dan gaat die eer uit naar redacteur kunst en letteren Victor E. van Vriesland, die enige tijd op een etage ‘in de krant’ woonde. In deze prent is hij te zien in zijn befaamde witte stofjas, waardoor het personeel hem spoedig ‘Het Spook van de Opera’ zou gaan noemen.

‘Mijn uren zijn zo zwaar gevuld
Met loodlucht van de zetterij…
Dikker en witter, vol geduld,
Word ik een daaglijks vetter ei.’

Het origineel van de film, waarin ook redacteuren als onder andere Johan Huijts en M.J. Brusse even zijn te zien, is helaas nog niet boven water. Het Stadsarchief laat desgevraagd weten nooit in het bezit van het origineel te zijn geweest, maar er in 1994 een videokopie van te hebben gekregen.

- advertentie -

Volgens filmdeskundige Egbert Barten van het Geoffrey Donaldson Instituut is de kans niet gering dat de film op het uiterst brandbare nitraat is geschoten, wat de overlevingskans van het origineel klein maakt, maar niet onmogelijk.

~ Rob Groenewegen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: