Finalisten Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 bekend

2 minuten leestijd

Nog drie instellingen maken kans op de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Deze prijs werd twee jaar geleden in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector.

Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. Uit 52 aanmeldingen selecteerde een jury onder voorzitterschap van Kathleen Ferrier drie kanshebbers. Het publiek bepaalt vervolgens wie de prijs wint. Tot en met 25 november kan er gestemd worden op de drie genomineerden. Dat zijn:

Museumboerderij Wendezoele

Vlakbij het middeleeuwse stadje Delden, nabij kasteel Twickel is het monumentale Erve Brinkcate te vinden. Deze museumboerderij ligt tussen de goed onderhouden akkers, tuinen en boomgaard. Een bijzondere plek om het boerenleven van vroeger te ontdekken. Al meer dan 25 jaar ligt de organisatie van Museumboerderij Wendezoele volledig in handen van vrijwilligers. Meer dan 75 mensen zijn regelmatig betrokken bij de organisatie van de boerderij en het erf en het overdragen van de ambachten op volgende generaties.


Openluchtbad Zwolle

Het Zwolse Openluchtbad is in 1933 gebouwd en werd ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente in 1989 het zwembad wilde slopen en de omwonenden het bad 77 dagen kraakten. Hiermee kregen zij voor elkaar dat het bad van de slooplijst gehaald werd en tot rijksmonument werd aangewezen. De vereniging draait bijna volledig op vrijwilligers. Iedereen kan lid worden met als voorwaarde dat er een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan per seizoen. De vereniging telt meer dan 7.000 leden en 150 vaste vrijwilligers die zich langduriger inzetten. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken en samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 bezoekers kan ontvangen.


Van Eesteren Museum

Amsterdam Nieuw-West werd in het begin van deze eeuw door de landelijke media betiteld als “de slechtste wijk van Nederland”. Een groot aantal buurtbewoners pikte dit niet en startte vrijwillig een buurtmuseum, zonder fysiek gebouw, bestaande uit wandelingen door de buurt om te tonen hoe mooi deze was. Dit groeide uit tot het Van Eesteren Museum van vandaag de dag met een eigen paviljoen. Een inspirerend voorbeeld van een organisatie die door de inzet van vrijwilligers volwassen is geworden en geprofessionaliseerd en bovendien nog steeds de kracht, kennis en kunde van deze zeer diverse groep blijft inzetten om haar organisatie te versterken.

Tekst: Stichting Nederland Monumentenland

De prijsuitreiking vindt op 1 december plaats in theater Diligentia in Den Haag en wordt verricht door staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu. Het aan de prijs verbonden geldbedrag is voor de helft vrij te besteden. De andere helft is bedoeld voor kennisoverdracht op het gebied van vrijwilligerswerk. De nummers twee en drie ontvangen elk een geldbedrag van vijfduizend euro.

De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt in 2022 voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Helden van vele handen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×