Ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt en drogisterij: de keelpastilles van Fisherman’s Friend. De geschiedenis van de sterke snoepjes gaat ver terug. En zoals de naam al doet vermoeden werden de pastilles ooit echt ontwikkeld voor vissers.
De oceaanvissers van het Engelse kustplaatsje Fleetwood hadden in de negentiende eeuw, zoals zoveel vissers, geregeld last van de keel. Hun werk was dan ook zwaar. Ook bij slecht en guur weer waren de vissers veelvuldig aan boord te vinden. De apotheker James Lofthouse ontwikkelde speciaal voor de vissers van Fleetwood rond 1860 een Eucalyptusdrankje, dat meegenomen kon worden tijdens de visvangst. Vanwege de barre weersomstandigheden gingen de flessen aan boord echter geregeld stuk en daarom ontwikkelde Lofthouse in 1865 een pastille met daarin dezelfde ingrediënten als in het drankje. Deze pastilles werden zo populair bij de vissers dat ze bekend kwamen te staan als Fisherman’s Friend.
Van een wereldwijd succes was echter niet gelijk sprake. Lange tijd werden de pastilles alleen in Fleetwood en omgeving verkocht. Pas in 1967, na brieven van vakantiegangers die de pastilles wel konden waarderen, bedacht men in Fleetwood dat de snoepjes misschien wel op grotere schaal verkocht konden worden. De rest is geschiedenis. Het bedrijf, nog altijd gevestigd in Fleetwood, groeide hierna als kool. Na Engeland te hebben veroverd bracht men de pastilles in 1974 ook op de markt in Nederland en Noorwegen. Tegenwoordig worden ze in meer dan honderdtwintig landen verkocht. Op de verpakkingen is nog altijd een schip uit Fleetwood te zien: de FD 241.
De originele Fisherman’s Friend bestaan uit zoethout, zetmeel, gom, menthol, eucalyptusolie en capsicumtinctuur.
Smaken Fisherman’s Friend
In de Nederlandse schappen zijn doorgaans maar een paar smaken te vinden, naast de originele (in het blauwe papieren zakje) bijvoorbeeld de varianten extra sterk (wit zakje), salmiak (zwart-wit zakje) en munt (lichtgroen zakje). Maar er zijn nog veel meer smaken, waaronder mandarijn, framboos, kers, appel-kaneel en citroen. De allereerste smaakvariant die op de markt werd gebracht was in 1977 drop-anijs.
Elke gebied blijkt zijn eigen voorkeur te hebben. Zo zijn in Thailand de fruitige pastilles erg populair, terwijl men in Scandinavië vooral gaat voor de zoute varianten.
Speciale variant
Soms speelt Fisherman’s Friend in op de actualiteit. Toen door een tikfout van de Amerikaanse president Donald Trump enkele jaren geleden op Twitter het niet bestaande woord ‘covfefe’ enorm populair werd, bracht het bedrijf een extra-frisse variant van het snoepje op de markt, met de naam ‘covfefe’.
De reclame’s van het bedrijf zijn doorgaand luchtig. In Nederland werden deze tot voor kort afgesloten met de uitspraak:
“Sterk spul hè, die Fisherman’s Friends.”
In 2018 stapte men over op nieuw campagnethema: “FF doorbijten”. Daarmee hoopt het bedrijf een jongere doelgroep aan te spreken.
Amerikaanse Fisherman’s Friend-commercial
Nieuwe Nederlandse commercial van Fisherman’s Friend:
Bronnen â–¼
-https://nederlandsmedianieuws.nl/media-nieuws/Fishermans-Friend-neemt-afscheid-van-Sterk-spul-he/
-https://www.fishermansfriend.com/nl-nl/historie/
-https://twitter.com/fishermans_de/status/869862472546738178?lang=ar